Nazad

LŠ: Gol Laneta, Zenit i Ajaks u LE

Izvor: B92 - Svetski sport - Sreda 05.12.2012 - 14:14

Okončana je grupna faza Lige šampiona u grupama A, B, C i D, a u poslednjem kolu proleće u Evropi izborile su ekipe Zenita i Ajaksa.

UEFA

Zenit je trijumfom u Milanu sa 1:0 osvojio treće mesto u grupi C, dok je Ajaks i pored poraza od Reala sa 4:1, bio treći u grupi D ispred Mančester Sitija koji je poražen od Borusije 1:0.

PSŽ je u direktnom duelu za prvo mesto savladao Porto 2:1, Arsenal je poražen od Olimpijakosa sa 2:1, dok je Milan Jovanović bio strelac u remiju Anderlehta u Malagi 2:2.

Monpelje i Šalke su igrali 1:1, a istim rezultatom okončan je meč u Zagrebu gde je Dinamo golom iz penala u 94. minutu izbegao potpunu blamažu jer mu je to bio jedini gol i bod u takmičenju.

Pored Milana Jovanovića koji je odlično odigrao u Andaluziji, na terenu od srpskih fudbalera bili su Ljubomir Fejsa koji je igrao 60. minuta za Olimpijakos, te Matija Nastasić koji je bio desni bek u porazu Sitija u Dortmundu.

Grupa A: PSŽ-u tron, "modri" izbegli blamažu

prazni maksimir

U grupi A PSŽ je pobedom u driktnom duelu nad Portom od 2:1 osvojio grupu, dok je zagrebački Dinamo u poslednjoj sekundi stigao do boda i prvog gola u takmičenju, igrao je 1:1 sa kijevskim Dinamom.

Meč u Zagrebu prekidala je snežna oluja, a utakmicu je na sablasnom "Maksimiru" pratilo manje od 2.000 gledalaca, upola manje nego protiv Porta na početku sezone u septembru.

U finišu prvog poluvremena Ukrajinci su uspeli da povedu. Andrej Jermolenko je uočio da je Kelava izašao sa gol linije, i sjajnim lob udarcem sa 20-ak metara doneo prednost Dinamu iz Kijeva. Ipak, u poslednjim trenucima meča Ivan Krstanović je iznudio penal, iako je golman Koval prvi stigao do lopte. Krstanović je preuzeo odgovornost i sigurnom realizacijom spasao Dinamo potpune blamaže, postigavši jedini gol u takmičenju za "modre".

U Parizu se vodila borba za prvo mesto u grupi, a željniji pobede bio je PSŽ. Domaćin je bio konkretniji od Porta u prvom poluvremenu, ali su gosti iskoristili jednu od brojnih kontri i vratili egal, nedugo posle vođstva "svetaca".

PSŽ je poveo u 30. minutu poveo protiv Porta. Tijago Silva je zatresao mrežu Portugalaca nakon što je Maksvel je ubacio loptu iz slobodnog udarca na drugu stativu, a Brazilac snažnim udarcem glavom poslao loptu pod prečku. Elton nije imao šanse.

Međutim, samo četiri minute kasnije Porto je izjednačio. Loptu je u peterac ubacio Danilo, nakon što je pobegao Pastoreu, sa štoper PSŽ-a Aleks je zaboravio Džeksona Martinesa koji se "poklonio" i glavom zatresao mrežu.

Parižani do pobede stižu pola sata pre kraja preko Ezekijela Labecija. Menez je pronašao Argentinca na desnoj strani kaznenog, a on snažnim udarcem po zemlji pogodio uz bližu stativu, i poslao loptu kroz ruke Eltonu.

Grupa A:
Dinamo Zagreb – Dinamo Kijev 1:1 (0:1)
Krstanović 94p -Jermolenko 45
PSŽ – Porto 2:1 (1:1)
Silva 30, Laveci 61 - Martines 34

Tabela:
1. PSŽ 6 5 0 1 14:3 15
2. Porto 6 4 1 1 10:4 13
3. Dinamo Kijev 6 1 2 3 6:10 5
4. Dinamo Zagreb 6 0 1 5 1:14 1

Grupa B: Preokret u Pireju, Šalke prvi u grupi

Preokret u Pireju
U ovoj grupi sve je bilo rešeno osim prvog mesta. Arsenal je morao da pobedi u Pireju, ali je posle preokreta poražen sa 2:1. To je odgovoralo Šalkeu koji je remizirao u Monpeljeu 1:1.

Arsenal je na "Jorgosu Karaiskakisu" poveo u 38. minutu. Posle duge akcije Žervinja po levoj strani, igrač Obale Slonovače je vratio loptu na ivicu kaznenog prostora gde je sam bio Tomaš Rosicki koji je preciznim udarcem zatresao mrežu domaćina.

Ipak, Grci stižu do preokreta polovinom drugog dela. U 64. minut Janis Maniatis je stigao do lopte pošto se ona odbila od grudi Arona Ramzija, koji je lako iz neposredne blizine savladao Šćešnog. Samo deset minuta kasnije "crveno-beli" su preokrenuli. Kostas Mitroglu je dobio loptu na levoj strani, a onda sjajnom dijagonalom je poslao pored poljskog golmana uz desnu stativu. Mitroglu je samo minut ranije ušao u igru.

Šalke se u prvih 45 minuta ozbiljno trudio da stekne prednost, ali slaba završnica je onemogućila Nemce u nameri da povedu u Monpeljeu. Najbolju šansu imao je Puki, ali je tim Huba Stivensa ostao bez gola. Nemci ipak stižu do vođstva u 56. minutu. Mecelder je odbio loptu posle centaršuta Holzbija, a na nju natrčao Benedikt Hovedes i glavom doneo vođstvo Nemcima.

Ipak, tri minute kasnije izjednačio je Emanuel Erera. Upornost Francuza se isplatila. Antoni Munije je ubacio loptu, a Erera pošto mu je udarc glavom izblokiran, iz drugog pokušaja loptu zakucao u mrežu. U finišu meča Francuzi su imali sjajnu šansu za pobedu, ali je Erera pogodio golmana gostiju.

Grupa B:
Monpelje – Šalke 1:1 (0:0)
Herera 59 - Hovedes 56
Olimpijakos – Arsenal 2:1 (0:1)
Maniatis 64, Mitroglu 73 - Rosicki 38

Tabela:
1. Šalke 6 3 3 0 10:6 12
2. Arsenal 6 3 1 2 10:8 10
3. Olimpijakos 6 3 0 3 9:9 9
4. Monpelje 6 0 2 4 6:12 2

Grupa C: Zenitu proleće, gol Laneta za remi u Malagi

zenitu prollece
Zenit je minimalnom pobedom u Milanu stigao do trećeg mesta u grupi, mada je Anderleht bio daleko od pobede u Andaluziji. Belgijanci su ipak u poslednjem minutu osvojili bod sa 2.2.

Malaga je povela u poslednjem minutu prvog dela preko Dude. Sebastijan Fernandes se prošetao kroz kazneni prostor posle prodora po desnoj strani, vratio loptu na ivicu kaznenog prostora do Dude koji je prelepim udarcem savladao golmana Anderlehta. Ipak, početkom drugog dela gosti su izjednačili.

Diudone Mbokani je izludeo odbranu Malage, ali ga je stigao jedan defanzivac domaćina. Ipak, Milan Jovanović je sjajno ispratio akciju, te lepim lobom loptu poslao preko Kamenog u mrežu. Malaga je već u 61. minutu vratila prednost, Buonanote je pronašao Dudua koji je šutem po zemlji drugi put savladao Protoa.

U poslednjem minutu Anderleht je "ukrao" pobedu Malagi, Saša Klještan je pronašao Diumersija Mbokanija koji je postavio konačnih 2:2 u Andaluziji.

Milan je kontrolisao igru u prvom delu protiv Zenita, ali se mučio da kreira šansu ispred gola Rusa. To je Zenit kaznio prekrasnim pogotkom Danija. Posle akcije po levoj strani loptu je u kaznrnom prostoru dobio Portugalac Dani koji je sjajno odigrao i udarcem po zemlji savladao Abijatija.

Grupa C:
Malaga – Anderleht 2:2 (1:0)
Duda 45, 61 - Jovanović 51, Mbokani 90
Milan – Zenit 0:1 (0:1)
Dani 34

Tabela:
1. Malaga 6 3 3 0 12:5 12
2. Milan 6 2 2 2 7:6 8
3. Zenit Sankt Peterburg 6 2 1 3 6:9 7
4. Anderleht 6 1 2 3 4:9 5

Grupa D: Real ubedljiv, Borusija ne staje

real ubedljiv
Mančester Siti ostao je bez pobede u Ligi šampiona, a tim i proleća u Evropi. "Građani" su bili nemoćni i u Dortmundu gde je Borusija slavila 1:0. Tako je Ajaks i pored ubedljivog poraza od Reala u Madridu sa 4:1 stigao do Lige Evrope.

Prvi gol večeri postignut je upravo Madridu gde je Kristijano Ronaldo doneo prednost Realu protiv Ajaksa. On je iskoristio nesebičnu asistenciju Karima Benzeme. Nakon desetak minuta zatišja postignut je i drugi gol, ponovo na Santjago Bernabeu, a Hose Kaljehon je posle sjajnog dodavanja Luke Modrića duplirao prednsot Reala.

I drugo poluvreme otvoreno je pogotkom u Madridu, Real je nastavio da "gazi" Ajaks. Posle sjajne akcije kroz sredinu, Rikardo Kaka je došao do kaznenog prostora i prelepim udarcem levom nogom savladao Vermera.

Pola sata pre kraja Ajaks je umanjio deficit na Bernabeu. Golman Real je istrčao na ivicu kaznenog prostora kako bi boksovao loptu, iako je imao svog igrača na skoku, lopta se odbila do Derka Berigtera koji ju je poslao u nebranjenu mrežu.

Dva minuta pre kraja Real je dokrajčio Ajaks, a u prvom planu je bio podmladak "kraljevskog kluba". Rezervista Alvaro Morata je prošao po desnoj strani i ubacio loptu u peterac gde je Hose Kaljehon neometan od rivala glavom loptu ubacio u gol.

Bousija je jednim golom srušila Siti i osvojila grupu. Rezervista Jakub Blaščikovski je probio po desnoj strani, ubacio nisku loptu u peterac, a ona je prošla pored Leskota do Julijana Šajbera koji je ubacio u gol u 57. minutu.

Grupa D:
Borusija Dortmund – Mančester Siti 1:0 (0:0)
Šiber 57
Real Madrid – Ajaks 4:1 (2:0)
Ronaldo 13, Kaljehon 28, Kaka 49, Kaljehon 88 - Berigter 60

Tabela:
1. Borusija Dortmund 6 4 2 0 11:5 14
2. Real Madrid 6 3 2 1 15:9 11
3. Ajaks 6 1 1 4 8:16 4
4. Mančester Siti 6 0 3 3 7:11 3

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: