Nazad

Najveći fudbalski "izdajnici"

Izvor: Sportske - Svetski sport - Utorak 21.08.2012 - 13:38

U trenucima kada čitava fudbalska javnost govori o prelasku Robina Van Persija iz Arsenala u Mančester Junajted, predstavljamo vam listu igrača koji su svojim kontroverznim transferima izazvali bes navijača svog kluba.

 Za početak ćemo se zadržati na ostrvu gde je najnoviji slučaj svakako Robin Van Persi.

Odluka da pojača Đavole razljutila je navijače Tobdžija koji su palili dresove dojučerašnjeg kapitena koji im je zabio nož u leđa.
Slična stvar se desila i sa Fernandom Toresom i njegovom odlukom da u januaru 2011. godine napusti klub u kome je dostigao božanski status i pređe sa Enfilda na Stamford Bridž. I tada su goreli dresovi plavokosog Španca.
Govoreći o aktuelnom prvaku Evrope, ne možemo a da se ne prisetimo Ešlija Kola koji je 2006. godine odbio ponudu od "samo" 55.000 funti nedeljno kako bi produžio vernost Arsenalu i umesto toga otišao u Čelsi koji mu je tada obećao nedeljnu platu od 90 hiljada.
Uostalom, zbog toga ga Tobdžije i danas zovu Kešli.
Ostrvsku fudbalsku javnost je skorije potresao još jedan transfer koji, čini se, ima posebnu težinu.
U pitanju je transfer Argentinca Karlosa Teveza koji je, nezadovoljan finansijskom ponudom Junajteda i ponuđenim ugovorom u trajanju od pet godina, saopštio da više ne želi da igra na Old Trafordu i da prelazi u redove Mančester Sitija.
Argentinčev transfer od rekordnih 47 miliona funti bio je veliki udarac crvenoj strani Mančestera koja je izgubila jednog od svojih najboljih fudbalera.
Gledajući ostale velike lige, ne možemo a da ne pomenemo čuveni transfer Luisa Figa, koji je nakon 172 utakmice u dresu Barselone, 2000. godine prešao na Santjago Bernabeu. Navijači katalonskog tima mu nikada nisu, niti će zaboraviti izdaju zbog koje su ga jednom prilikom častili i čuvenom svinjskom glavom.
U moru kontroverznih transfera izdvojićemo i dva iz, za nas, bliskih liga.
Prvi je Niko Kranjčar, hrvatski fudbaler koji je svojevremeo opisivan kao pravi “fudbalski Juda” obzirom da je 2005. godine napustio Dinamo iz Zagreba, ostavio kapitensku traku i zaigrao za najvećeg rivala Hajduk iz Splita.
I sam Krajnčar je svojevremeno izjavio da je taj transfer obeležio njegovu karijeru.
“Bilo je to najteže iskustvo u mom životu. Rođen sam u Zagrebu, otac mi je bio Dinamova legenda. Moram da napomenem da odluka da pređem u hajduk nije bila moja, ali morao sam da se pomirim sa činjenicom da će izdaja Dinama obeležiti moju karijeru.”, rekao je Niko koji i danas igra za Dinamo. Onaj ukrajinski.
I na kraju dođosmo i do golmana srpske reprezentacije Vladimira Stojkovića, čoveka koji je, malo je reći, uzburkao našu javnost odlukom da obuče dres Partizana za koji je kao vatreni Zvezdaš sa članskom kartom u ruci pričao da “ne bi pojačao ni da mu ponude sto miliona”.
Prvo kao pozajmljen fudbaler Sportinga, Stojković je bes navijača Crvene zvezde samo povećao ostankom u Humskoj i iskazivanjem vernosti najvećem rivalu, zbog čega je uostalom dobijao čak i pretnje smrću.
“Delije otvoreno prete smrću Vladi, plašimo se za njegovu bezbednost, ali i za svoju. Verujem da će da nas maltretiraju na razne načine.”, govorio je svojevremeno jedan član porodice Stojković.
Posledice ovog transfera odjekuju i danas, makar po glasnim zvužducima koji se mogu čuti na svakoj utakmici kada reprezentativni golman primi loptu...
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: