Nazad

Najveći heroji Olimpijskih igara u Londonu

Izvor: Blic - Svetski sport - Četvrtak 16.08.2012 - 13:05

Igre 30. Olimpijade su za nama, zastava je spuštena na zbivanja u Londonu, ali neki od junaka ostaće upamćeni večno. Blicsport.rs vas vodi kroz podsetnik na heroje Olimpijskih igara 2012.

Im Dong Hjun

Hronološki posmatrano, u prvi plan je najpre izbio jedan južnokorejski olimpijac. Streličarstvo nije disciplina kojom se često bavimo u Srbiji, možda i nezasluženo, ali se Im Dong Hjun sasvim zasluženo našao na ovoj listi.

 

 

Samostalno i ekipno, bio je deo novih svetskih rekorda a pritom je gotovo slep na jedno oko. Ništa manje herojski nije bio ni poslednji hitac italijanske reprezentacije, koja je završnom strelom, tačno u centar, pobedila SAD koje su do tog trenutka vodile sa devet krugova razlike.


Šiven Je

Kineska plivačica Šiven Je ima samo 16 godina, ali je u žižu interesovanja stigla jer je, iako veoma mlada, oborila svetski rekord u trci na 400 metara mešovito. Bio je to dovoljan razlog da se o njoj priča kao o primeru dopinga na delu. U njenu odbranu stali su Britanci, čelni ljudi Svetske anti-doping agencije, ali je ona imala odgovor - novo zlato

 

Hamadu Đibo Isaka

Veslačka nadmetanja umalo su ostala u senci jednog takmičara koji je poslednji stigao do cilja u svojoj trci. A bio je toliko drugačiji od ostalih rivala, da je za njega navijao čak i zvanični spiker na jezeru Dorni. Upoznajte Hamadua Đibu Isaku, jednog od istinskih junaka Igara.

 

Natalija Partika

Na Olimpijske igre stigla je bez jedne ruke. Nije joj to smetalo da ostvari pobedu. Natalija Partika tako je ušla u istoriju olimpizma, ali i u srca mnogih. Sa pravom.

 

Ruta Meilutite

Ako je Šiven Je blistala kao 16-godišnja plivačka zvezda, šta tek reći o petnaestogodišnjoj Litvanki koja je doplivala do zlata? Ruta Meilutite priredila je pravu senzaciju u Londonu osvojiviši titulu u trci na 100 metara prsnim stilom.

 

Oskar Pistorijus

Oskar Pistorijus nema obe noge ispod kolena. Ipak, sa protezama, uspeo je da se istrči olimpijsku normu, a onda je u Londonu napravio podvig: mimo svih očekivanja, prebrodio je kvalifikacije i plasirao se u polufinale. Njegova priča je drugačija od svih ostalih. I njegova volja.

 

Majkl Felps

Majkl Felps. Najtrofejniji olimpijac svih vremena. Mi ćemo ga pamtiti po čuvenom okršaju sa Čavićem na Igrama u Pekingu, kada su fotografije pokazivale jedno, a zvanično merenje vremena nešto sasvim drugo. Ipak, svet će Felpsa sa pravom pamtiti kao najuspešnijeg među učesnicima Olimpijskih igara - pravo iz Londona otišao je u istoriju, sa 18 olimpijskih zlatnih medalja.

 

Jusein Bolt

Ono što je Felps u bazenu, to je Jusein Bolt na stazi. Samo je malo brži. Malo više. Fantastični Jamajčanin je u Londonu postavio novi olimpijski rekord u trci na 100 metara, drugo zlato osvojio je u nadmetanju na dvostruko dužoj distanci, a sjajan nastup na ovim Igrama okončao je učešćem u štafeti 4 x 100 koja je postavila novi svetski rekord i prva prešla tu distancu za manje od 37 sekundi.

 

Sestre Moldovan

Sestre Nikolina i Olivera Moldovan su stigle do finala nadmetanja kajakašica u dvosedu, što ne bi bilo ništa čudno da skoro čitav život nisu vežbale u kanalu u Borči. Ne baš običnom kanalu. Punom žabokrečine, često, sa neuređenim obalama i jezivim prizorima u i oko vode. Naše heroine su se izdigle iz toga i, mimo svim zakonima logike, uspele da se iz žabokrečine vinu do olimpijskog finala.
 

Danijel Đurta

Mađar Danijel Đurta je novi olimpijski šampion u plivanju na 100 metara prsnim stilom, ali je uradio nešto što drugi olimpijci nisu: dao je svoju medalju da se napravi kopija, kako bi nju poslao - roditeljima tragično preminulog šampiona sveta koji je bio glavni favorit da zlato osvoji i u Londonu.
 

Mantio Mičel

Malo je onih koji se reše da nastupe kada su povređeni, ali američki atletičar Mantio Mičel nije želeo da razočara svoje kolege iz štafete. Iako mu je usred trke naprsla potkolenična kost, pretrčao je još 200 metara ne bi li predao štafetu sledećem članu američke ekipe. Trčati sa slomljenom nogom, na Olimpijskim igrama... podvig za sva vremena.
 

Džulijus Jego

Mladi Kenijac Džulijus Jego stigao je do finala u bacanju koplja, što bi možda i prošlo nezapaženo da ovaj sport nije učio uz Jutjub snimke. Vežbajući sam, najpre sa običnim drvenim štapom, stekao je veliko poštovanje svoje okoline, a uz

dva neobična učitelja stigao je i do londonskog finala

.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: