Nazad

NBA: Uskoro reklame na dresovima!?

Izvor: Mondo - Svetski sport - Petak 20.07.2012 - 12:42

I NBA je popustio. FK Barselona, do skoro, bila je poslednji veliki klub koji nije reklamirao nikoga na dresovima, a od 2013. godine popustiće i timovi najjače košarkaške lige sveta. Novac je pobedio.

  Ni NBA liga nije ostala imuna na prihode koje donosi reklamiranje na dresovima.

FK Barselona duže od sto godina bila je bastion ponosa, poslednji veliki klub koji nije dozvoljavao nikome, bez obzira na cenu, da nalepi reklamu na "sveti dres". 

Prethodni predsednik Đoan Laporta volšebno je prvo potpisao humanitarni ugovor sa UNICEF, koji je podrazumevao da se ime ove organizacije nađe na dresu katalonskog kluba, a kada je period "tranzicije" završen, UNICEF je otišao na leđa, a na grudi je stigla arapska kompanija "Katar Faundejšn".

Tako je i Barsa prodala udarno mesto na grudima svojih fudbalera, kako bi mogla da ubira ogroman novac i tako popravi svoj budžet.

Svesni da se u tom poslu kriju stotine miliona dolara, čelnici NBA lige na redovnom letnjem Samitu odlučili su da počevši od sezone 2013/14, bude određen deo na dresovima NBA timova, računajući i trenerke i majice za trening, na kojima će sponzori moći da se reklamiraju.

Komesar lige Dejvid Štern rekao je da je to odlučeno po ugledu na najveće evropske fudbalske klubove, kao i da liga od toga očekuje prihod od oko 100 miliona dolara godišnje. Podsećamo, u NBA ligi takav je sistem da je liga kompanija u čijem sistemu posluju svi klubovi, a igrači su zaposleni u samoj ligi, odnosno poslodavac im je NBA.

Izvršni komesar NBA lige Adam Silver, posle sastanka Borda guvernera NBA, objasnio je zbog čega tek od 2013. godine...

"Stav je da je timovima potrebno određeno vreme, pod jedan da prodaju baner na dresu, a pod dva kako bi proizvođač 'adidas' osmislio i proizveo uniforme sa predviđenim mestima za reklame", rekao je Silver i dodao da NBA nije imala razloga da odstupa od prakse najvećih fudbalskih klubova Evrope, koji žive na ovaj način.

NBA je na pomenutom sastanku takođe uvela izmene u pravilu koje se odnosi na pregledanje snimka, pa će tako sudije moći da provere stepen namernog faula u bilo kom periodu meča, da odluče da li je kazna jedno ili dva slobodna bacanja, odnosno da li je uopšte bilo nesportske namere.

Znatno češće, NBA sudije moći će i da proveravaju da li je lopta bila u zamišljenom valjku iznad koša ili u silaznoj putanji, kao i da li je igrač bio u zoni ispod koša u kojo je nemoguće napraviti faul u napadu. 

Štern je najavio novi sastanak u septembru, kada će čelnici lige razmatrati problem sa simulacijom faulova, kao i prekršaja koji se događaju bez lopte i koji često nisu sankcionisani. NBA trenutno radi na prodaji dve franšize, Memfis Grizlisa i Toronto Reptorsa, ali se ne navodi da li će to dovesti do selidbe jednog od dva tima.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: