Nazad

Nikad bolja Cvajta!

Izvor: Mozzartsport - Svetski sport - Petak 03.08.2012 - 14:10

Već je bilo sezona koje su i sami Nemci najavljivali kao najjače u istoriji, ali i za ovu možemo da uzmemo taj epitet. Kako i ne bismo kad imamo 10 timova koji su nekada igrali u eliti, na čelu s klubovima velike tradicije poput Kelna, Kajzerslauterna, Herte, Minhena 1860, Duizburga, Union Berlina…

Konačno! Odužilo se čekanje, ali je svemu došao kraj. Utakmicama Ingolštat – Kotbus i Aue – Sankt Pauli od 18 časova u petak počinje nova sezona u drugoj ligi Nemačke koja je toliko prirasla srcu ljubiteljima fudbala u Srbiji i ostalim bivšim republikama SFRJ da joj svi od milošte tepaju Cvajta.
 
Što ljubitelji fudbala i klađenja toliko vole Cvajtu? Jednostavni su razlozi - ima mnogo velikih klubova, igra se beskompromisno, fajterski, oštro, s mnogo golova i bez mnogo "filozofiranja". Poštenje je među većima u Evropi ako gledamo suđenje i druge stvari, a kad je tako onda nije čudno što su tiketi po tradiciji puni parova iz Cvajte, a bogami se dosta utakmica gleda i na malim ekranima. Kada na to dodate i veliki broj igrača s ovih prostora, dosta poznatih trenera koje ste gledali i kao igrače, uz fenomenalnu posetu na tribinama, onda je objašnjeno što smo svi sa nestrpljenjem čekali start koji ovog puta sledi 21 dan pre Bundeslige.
 
Već je bilo sezona koje su i sami Nemci najavljivali kao najjače u istoriji, a bogami i za ovu možemo da uzmemo taj epitet. Kako i ne bismo kad imamo 10 timova koji su nekada igrali u Bundesligi, na čelu sa klubovima velike tradicije poput Kelna, Kajzerslauterna, Herte, Minhena 1860, Duizburga, pa Union Berlina koji je nekada igrao u Prvoj ligi DDR-a. Imamo samo dva debitanta i to su Sandhauzen i VFR Alen. Mesta ima samo za dva slavljenika koji će put Bundeslige, za trećeg sledi baraž, pa je mnogo više želja koje će ostati neispunjene.
 
Da vidimo u narednim redovima ko sa kakvim ambicijama ulazi u sezonu, ko se kako pojačao i o svakom ponešto uz napomenu da smo timove poređali od najskuplje Herte do najjeftinijeg Regenzburga. Ali to je samo papir.
 
HERTA
Opet plače berlinska Stara dama. Povratak u elitu je trajao samo jedno leto i sad opet iz početka. Ni kralj Oto Rehagel nije pomogao. Nije moglo i tačka. Ostaje misterija zašto je sportski direktor Mihael Prec smenio prošlog decembra Markusa Babela, ali sada je kasno. Došao je Jos Luhukaj. Holanđanin je uveo Augzburg u Bundesligu, pa ga je tu i ostavio, a kakav je Herta, i pored svega, magnet, pokazala je njegova odluka da se preseli u Cvajtu. Uveo je on i Menhengladbah u Bundesligu tako da ima znanje, ali situacija u klubu je još sumorna i čeka se iskra radosti.
U Herti više ne stanuju Rafael (8.000.000 evra dobijeno od Dinama iz Kijeva), Ebert (Valjadolid), Torun (Štutgart), Lel i Mijatović. Pojačanja su, usuđujemo se da kažemo, tipična kada se pravi tim za povratak. Iskustvo Klugea (Šalke) i Nđenga (Augzburg), Vagner (Verder) pokušaće da konačno pokaže šta zna, kao i vrlo dobri Alagui (Majnc, 1.750.000) i talentovani Ben Sahar (Espanjol). I dalje su tu Kraft, Kobijašvili, Ben-Hatira, Lasoga, Nimajer, Bastijans, Ramos. Po svemu dovoljno za prvo ili drugo mesto, ali čudan je to klub u kojem će Luhukaj imati posla na svim nivoima. Berlin nema bundesligaša. Svašta...
 
MOZZART PROGNOZA: Jedan od najvećih kandidata za ulazak u Bundesligu, gotovo je nemoguće da budu ispod petog mesta, ali moraju ući jer u suprotnom može da usledi strašan sunovrat. Kada se sve sabere, ipak prvi ili drugi.
 
KELN
 
Ponekad pomislite da su Jarčevi zapravo pokretni haos. Da je tako, govori više od svega podatak da će pokušati da se već peti put u ovom milenijumu vrate iz Cvajte. Lukas Podolski je drugi put napustio grad, a na račun je leglo 13.000.000 evra od Arsenala. Nema više ni Milivoja Novakoviča (Omija Arija),Ritera (Fulam), Laniga (Ajntraht), Petita i to su jedni bitni odlasci. Nije se preterano ni pazarilo. Leman iz Ajntrahta je godinama u Cvajti. Rojer je pozajmljen iz Hanovera, Breker u Fortuni često nije bio starter, a kao najbolje pojačanje čini se štoper Maroh iz Nirnberga. Za sada su ostali Rensing, Novaković, Peško, Brečko, Jajalo, Matušik koji se vratio iz Fortune, pa Mekena, Žeromel, itd. Kao i za Hertu vredi da to super izgleda. Međutim, novi trener Holger Stanislavski nakon epizode u Hofenhajmu ima ovde ludilo od posla pred sobom. Očekujte pobede, ali i čudne poraze i da nikad ne bude dosadno.
 
MOZZART PROGNOZA: Govorimo o slavnom Kelnu, ali uopšte nas ne bi čudilo da Jarčevi ostanu daleko od borbe za ulazak u elitu. Mi tipujemo treće mesto u prvoj varijanti, ili sedmo u drugoj.
 
KAJZERSLAUTERN
Prošli put su ostali u Cvajti pune četiri godine pre povratka u Bundesligu, gde su ostali dve godine. Doveli su za trenera Franka Fodu koji je dosta studiozan i koji je u Austriji bio prvak sa Šturmom, ali ovde sledi mnogo veći "rat", jer fanatične pristalice Đavola žele odmah nazad u elitu, Ali to je lako reći. Otišli su od važnijih igrača Tifert (Sijetl), Sahan (Bešiktaš) i Kirh (Dortmund), a sa pozajmica su se vratili Vagner, Sukuta-Pasu, Pecos, Kuemaha i Jorgensen. Zipel je prvi golman, ima tu dosta starijih defanzivaca kao Abel, Jahaja, Bugera, nešto mlađi Šimunek, pa Dik, a pojačanja su sasvim OK i to Aluši (Paderborn), Azuag (Bohum) i Bunjaku (Nirnberg). Vrlo dobro, ali kao da nešto još malo fali… Pa da vidimo šta će Foda uraditi.
 
MOZZART PROGNOZA: Biće u vrhu, ali će ipak ostati kratki za prva tri mesta.
 
MINHEN 1860
Pažnja, pažnja... Došlo je vreme povratka Lavova. Supepojačanja su napadač Ismael Blanko (eks AEK), vezista Makos (AEK, bio na EURU 2012), defanzivac Vojtkovijak (Leh, bio među 23 Poljaka na EURU 2012), vezista Tomasov (Hajduk), napadač Štopelkamp (Hanover) i defanzivac Folc (St. Pauli). Rukavina je otišao u Valjadolid, Rakić traži klub, od bitnijih igrača nema više Ajgnera (Ajntraht), Buka i Švarca. Sad da dodamo Kiraljija, Valorija, Birofku, Lauta. Bilova, Nikua, Štala i to je to. Jordanski mecena je tu, tim je dobar, publika nikad nije bila sporna, a trener Maurer je ozbiljan tip.
 
MOZZART PROGNOZA: Lavovi ulaze u Bundesligu.
 
SANKT PAULIPirati iz Hamburga, naši stari drugari, po običaju nemaju novca za ekstrapojačanja. Ipak, Ginček (Dortmund, bio već pozajmljen Bohumu), Gonter, Mor (Paderborn), Gogija (Volfsburg) i Kringe (Dortmund) sasvim su fina pojačanja. Otkupljen je štoper Zambrano iz Šalkea, ali su otišli i vrlo važni igrači poput Kruzea (Frajburg) i Folca (Minhen), pa i Morena, Nakija i Takjija. Starosedeoci Ebers, Šubert, Bruns, Bol, Saglik i Torand garantuju treneru Šubertu pristojnu sezonu. Navijači će opet praviti lep šou, igrači će se uvek boriti do poslednjeg daha, a mnogima će zapržiti čorbu. Međutim, ovo nije kadar za Bundesligu.
 
MOZZART PROGNOZA: Možda, ali samo možda će biti u nekoj kakvoj-takvoj igri za baraž, a sve ostale pozicije od četvrtog do devetog mesta mogu da budu one na kojima će se zaustaviti.
 
INGOLŠTAT
Imaju lovu jer su u sprezi s Audijem, ali možda su mogli da dovedu i neka zvučnija pojačanja od Mijatovića (Herta), Ajglera (Nirnberg), Umita Korkmaza (Ajntraht) i Uludaga (Alemanija). Dobri igrači, ali kad se već hvale da su bogati… Tako je međutim bilo i prošle sezone, pa su tek sjajnom serijom pod vođstvom Tomasa Orala prebrinulu brige pred sam kraj šampionata. Imaju oni Guneša, Biliškova, Lajtla, Šefera, Da Kostu, Matipa, Gerlica, Helera i Hartmana, ali sve to deluje malo veštački. Nemaju ni mnogo navijača, ali rekli smo šta imaju. Za razliku od Paulija, ovaj tim nema "aromu".
 
MOZZART PROGNOZA: Po vrednosti su šesti, a mi mislimo da će biti van prve polovine tabele, ali i daleko od borbe za opstanak. Recimo 12. Setite se toga na kraju sezone.
 
DUIZBURG
Zebre godinama napadaju, ali ništa. Opet su mnogo kupovali prošlog leta, ali ćorak. Ni blizu Bundeslige 1, pa sad sledi novi pokušaj, ali bez egzibicija s pojačanjima. Ranisav Jovanović je pojačao napad, došao je iz Fortune. Koh je na pozajmici iz Dortmunda, Pamić iz Leverkuzena, dok su vrlo solidna pojačanja Brendi (Paderborn), Lačeb (Aue) i Pertel (Hanza). Otišli su Jula, Fromlovic, Bruno Soareš, Zahorski i Lažok. Tu su Srbin Baljak, Bosanci Berberović, Bajić i Jevtić, Norvežanin Kastrati, Brosinski, Bolman, Domovšiski. Trener Rek je opstao i sad kreće napred. Ovo je dobar tim, kadar za velika dela. Konačno.
 
MOZZART PROGNOZA: Duizburg će biti u igri za plasman između trećeg i petog mesta.
 
BOHUM
Prošlo je vreme kada se Bohum vraćao u elitu kada je hteo. Nema više toga, a nema ni igrača bogami. Jedino pojačanje vredno pomena je Jašvli (34), uz Rotenbaha i Čaftara, a to je baš malo. Otišli su Inui (Ajntraht), Konča, Benig, Koplin, Federiko (kraj karijere) i Azuag. Treneru Bergmanu je tu nekoliko baš starijih igrača kao Dabrovski, Frajer, Maltric, vratio se Dedić iz Drezdena, ali je pitanje da li ostaje. Bio je Bohum nekad iz sezone u sezonu stabilan prvoligaš, a to je sad prošlost. Sada je suvi prosek.
 
MOZZART PROGNOZA: Bezlična sredina tabele.
 
UNION BERLINFina i zdrava sredina. Uve Nojhaus je ovde trener već pet godina i bez velikih zvezda odlično gura u Cvajti i to iz sezone u sezonu. Navijači su super, a sad će opet imati i gradski derbi s Hertom, što je spektakl. Igrači se kupuju pomalo i planski, kao sad Nemec (Ingolštad) i Koplin (Bohum), a tako i odlaze, pomalo. Čvrsti i dobri, iznad svega srčani. Malo su i povećali budžet i nema zime za njih.
 
MOZZART PROGNOZA: Bez problema od šestog do devetog mesta.
 
ENERGI KOTBUS
Prošle sezone su jedva opstali. Sada je kasa punija, jer je mladi Frenklin prodat Dortmundu za tri miliona evra. Došli su Brinkman (Augzburg), Ripert (Evijan), Sanogo (bio bez kluba) i Štiperman (Dortmund, bio na pozajmici u Ahenu) i to su fina pojačanja. S pozajmica su se vratili u svoje klubove Rangelov i Šorh. Ima tu još dobrih igrača kao Brzenska, Kruška, Banović, Fenin, Merle, Adlung, Ludvig, ali šta je bilo s njima prošle sezone kada su davali golove jednom mesečno, samo oni znaju. Pitanje je da li je i Rudi Bomer pravi čovek za trenera. Mogli bi da budu "nagazna mina" prvenstva, a to zavisi od starta.
 
MOZZART PROGNOZA: U nekoj drugoj situaciji plasman među prvih šest, ali sa Bomerom na klupi, od 7. do 11. mesta.
 
AJNTRAHT BRAUNŠVAJG
Sve što je rečeno za Union, vredi i za Braunšvajg. Trener Liberkneht ovde radi četiri godine, ima mir i ugled među sjajnim navijačima. Gotovo da nisu menjali tim koji je prošlu sezonu komplet odradio u sredini tabele. Sad imaju godinu dana iskustva više i zadržane glavne poluge. Ovaj tim mora biti u Cvajti zbog mnogo stvari. Možda ne igraju lepo za oko, ali ko za to mari. Bili su i kraljevi remija.
 
MOZZART PROGNOZA: Možda će biti malo slabiji nego prošle sezone, ali ispod 12. mesta nikako.
 
DINAMO DREZDEN
Ultrapopularan tim koji je falio Cvajti. Vujadin Savić je ostao kao jedan od retkih Srba u Cvajti na početku ove sezone, a ostali su i svi drugi koji su bili važni prošle sezone, sa izuzetkom Dedića koji se vratio u Bohum. Bosanac Subašić, Trojan, Fijel, Pote, Šupan, Solga, Fort, Papadopulos - to su Lozeovi vojnici. Da ima malo više novca, ovaj gigant od kluba bi mogao da se bori za Bundesligu, a ovako uprkos emocijama koji mnogi gaje prema njima, ipak ne. Za utehu, ojačali su da se ne plaše ispadanja.
 
MOZZART PROGNOZA: U najboljem slučaju šesti, u najgorem 10.
 
ERCGEBIRG AUE
Pre dve sezone su se borili za plasman u Bundesligu, a prošle su strahovali do kraja. Karsten Bauman ima na raspolaganju praktično isti tim u kojem nema Kempea, Laćeba i Kurija, ali je ipak sad malo jači s Munteanuom, Gercalijuom, Silvestrom i Nikenigom. Ostali su veoma dugo zajedno, baš se znaju u dušu. Moraju da poprave efikasnost, s tim se muče, iako je Kenig bio solidan, ali ne može sam. Tvrdi i uporni, sa borbom za goli život pred sobom. Ipak je Aue mali grad, skoro svi mogu stanu na stadion, pa utoliko im više treba čestitati na opstajanju u ovom rangu.
 
MOZZART PROGNOZA: Borba za opstanak, ali neće ispasti, dovoljno su vredni Cvajte.
 
PADERBORN
Borili su se prošle sezone za ulazak u Bundesligu, a onda su pokazali da ipak nisu "mislili ozbiljno". Trener Šmid je otišao u Red Bul Salcburg gde se inače već izblamirao, a klub je napustilo osam prvotimaca, plus Rup koji se vratio u M’gladbah. Prvi strelac Prošvic je prodat za 3.300.000 evra u Hal, a nema više ni Alušija, Brendija, Tejlora, Mora, Gontera i Kare. Šteta, super su igrali. Došli su Marijo Vrančić, Kempe, Gulde, Fajsthamel, ali to nije to. Neki su ostali kao Meha i Kreše... Međutim, za trenera je imenovan 35-godišnji Štefan Šmid koji je do sad vodio drugi tim Volfsburga. Ovo ne sluti na dobro za Paderborn.
 
MOZZART PROGNOZA: Teška borba za opstanak koju će ipak uspešno privesti kraju, jer imaju više iskustva od nekih drugih.
 
FSV FRANKFURT
Već nekoliko sezona furaju svoj fazon u Cvajti. Imaju mali budžet, dovode iskusne igrače ili neke na pozajmicu, imaju vrlo malo navijača zbog Ajntrahta, ali opet sve to ide kako treba i opstaju i nižu drugoligaške sezone. Ovog leta nekoliko zanimljivih dolazaka kao Kaplani, Ferhuk Leki, Bambara i Pirson i to ili bez obeštećenja ili na pozajmice. Krisantus i Micanski su se vratili u svoje klubove, a mnogi od 14 koji su otišli nisu imali neku minutažu. Beno Melman je ozbiljan trener i sa ovim što ima ispuniće cilj.
 
MOZZART PROGNOZA: Od 12. do 15. mesta, a to znači opet izboren opstanak.
 
SANDHAUZEN , VFR ALEN, REGENZBURG
 
Zašto ovako? Zato što su sva tri tima i samim Nemcima enigma po pitanju šta mogu u ovom rangu gde je ranije bio samo Regenzburg, koji je čak za trenera iz naftalina izvadio čoveka koji je vodio drugi tim Ajntrahta iz Frankfurta. Sva tri tima su pojurila da uzimaju viškove iz nekih drugih klubova ili slobodne i što iskusnije igrače, pa sad to treba uklopiti. Možda će neko i iznenaditi, pogotovo na početku, ali da se na zavaravamo. Nekima drugima je mesto u ovom rangu i sledi ples koji će trajati jedno leto. Sećate li se Švajnfurta, Babelzberga, Oldenburga, TeBe Berlina….
 
MOZZART PROGNOZA: Poslednja tri mesta.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: