Nazad

Pravda je pobedila: Italijani na Nemce!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Ponedeljak 25.06.2012 - 00:11

Italijani se plasirali u polufinale, pobedili Engleze na penale. A mogli su i u 90 minuta, i u produžecima...Bufon odbranio penal Ešliju Kolu.

Nema šta - pravda se večeras "ukazala" na stadionu u KIjevu.

Italija će igrati u polufinalu Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Protivnik će joj 28. juna biti selekcija Nemačke. Nemci su želeli da se utakmica Engleska - Italija završi drugačijim ishodom, jer su bili ubeđeni da će lakše izaći na kraj sa Englezima.

Pa, moglo bi se reći da su Nemci bili potpuno u pravu. Po onome što smo gledali u meču Italija - Engleska, bolji, mnogo bolji tim ide dalje.

Zapravo, kao da su bile zamenjene uloge. Navikli smo na Italijane da igraju klaj-klaj, neku svoju igru, uostalom ta zemlja je "podarila" čuveni "katanaćo". Ali, Italijani su odigrali izuzetno dobro, otvoreno, ofanzivno, kreativno, maštovito...A Englezi su probali da budu Italijani. Umalo da im uspe.

Engleska - Italija 2:4 (penalima), posle 120 minuta bilo je 0:0.

Kad se dođe do penala, obično se kaže da obe ekipe imaju "pravo" da kažu da je bilo zasluženo. Ali, utisak je da je Italija morala da pobedi mnogo ranije, u 90 ili bar u produžecima. Koliko su samo šansi stvorili Italijani, koliko su se samo ispromašivali. Istina je da su i Englezi imali svojih prilika, pogotovo u prvih 15 minuta, ali "azuri su bili dominantniji.

Uostalom uputili su čak 31 udarac ka golu Džoa Harta. Englezi samo devet.

Prokletstvo penala nastavlja da prati Engleze. Englaska je na velikim turnirima (svetskim i evropskim prvenstvima) sedam puta (uključujući ove) učestvvala u penal završnicama. Samo jednom je prošla (na EP 1996. godine protiv Španije).

Ne može se reći da je sreća bila presudni faktor u ovom meču, odnosno u penal seriji. Italija ima Đanluiđija Bufona. Kakav je to majstor u rukavicama! Nismo otkrili toplu vodu, ali šta je taj čovek odbranio u petom minutu meča (Glen Džonson bio na pet metara od njega), a potom je "pročitao" i Ešlija Kola u penal seriji.

PENALI:

Baloteli - 1:0
Džerard - 1:1
Montolivo - promašaj 1:1
Runi - 1:2
Pirlo - 2:2
Jang - promašaj 2:2
Noćerino - 3:2
Kol - odbranio Bufon 3:2
Dijamanti - 4:2!

Italijani su dva puta tokom utakmice pogađali stativu (Danijele de Rosi u 3. minutu, Alesandro Dijamanti u 101.), imali su nekoliko stopostotnih šansi, imali su kontrolu, napadali su, želeli su da se nadigravaju...

Ovo piše na sajtu BBC, dakle uglednog engleskog medija:

"Mora se reći da je pravda zadovoljena. Engleska je pristala na borbu, ali od početka drugog poluvremena samo jedna reprezentacija je igrala. Italija je zasluženi pobednik i igraće protiv Nemačke u polufinalu u Varšavi".

Počelo je eksplozivno. Već u 3. minutu spektakularan udarac Danijele de Rosija sa više od 25 metara. probao je volej udarcem, ali je stativa bila saveznik Engleza. Da je ušla, bio bi to najlepši gol na turniru do sada.

Samo dva minuta kasnije, velika, stopostotna šansa za Englesku. Glen Džonson, koji je po vokaciji defanzivac, našao se na pet metara od gola Đanluiđija Bufona, ali je velemajstor sa rukavicama jednom rukom skinuo udarac reprezentativca Engleske!

Preuzeli su Englezi inicijativu, pravili su probleme italijanskoj odbrani po bokovima. U 14. minutu, Džonson je centrirao sa desne strane, Vejn Runi izvanredno probao glavom, ali zamalo iznad prečke.

Usledile su potom dve velike šanse za Italiju. U oba navrata, u centru pažnje bio je Mario Baloteli, koji je propustio šansu da savlada svog klupskog druga iz Mančester sitija Džoa Harta.

U 25. minutu, Andrea Pirlo ga je pronašao teledirigovanom loptom, Baloteli je izvanredno primirio loptu, ali u trenutku kada je probao da lobuje Harta, iz zemlje je iznikao Džon Teri i sprečio gol. Pet, šest minuta kasnije Baloteli je probao volej udarcem, ali je bio iskosa u šesnaestercu Engleske, pa Hart i nije imao većih problema da to "pokupi".

U istom minutu, odnosno u narednom napadu, šansa za Engleze. Dani Velbek i Runi su odigrali dupli pas, a mlađi napadač Mančester junajteda je tukao sa ivice šesnaesterca, preko gola.

U finišu meča nova velika šansa za Italiju. Antonio Kasano je glavom spustio na peterac, Baloteli je bio u trku, ali je prebacio gol. Probao je potom Baloteli još jednom iz daljine, ali je snažan udarac otišao iznad prečke gola Džoa Harta.

Bilo je velikih šansi i u drugom poluvremenu. Posebno za Italiju.

Počelo je identično kao i prvo. De Rosi je imao sjajnu šansu na početku drugog dela (slika 3), kada je bio sam ispred gola Engleske, ali je bio dekoncetrisan, šutirao je pored gola sa pet metara.

Potom je ponovo Baloteli imao odličnu priliku. Šutirao je sa sedam metara, ali je Hart odbio loptu, do Montoliva koji je natrčavao na nju i tukao je preko prečke. Probao je Baloteli potom i efektno, makazicama, ali je i ta lopta išla preko prečke.

Najbolju šansu u drugom delu Englezi su imali preko Ešlija Janga, ali je njegov udarac izblokiran.

Italijani su napadali, Englezi se branili i u produžecima. Imali su "azuri" jo nekoliko dobrih prilika za gol, čak su jedan i postigli, ali je opravdano poništen zbog ofsajda u kojem je bio Noćerino.

Italijani su još jednom pogodili stativu (Dijamanti). Čudo je kako su Englezi ostali u životu. Do penala...

SASTAVI:

ENGLESKA: Hart - Džonson, Kol, Teri, Leskot - Džerard, Milner (od 60' Volkot), Parker (od 94' Henderson), Jang - Runi, Velbek (od 60' Kerol).

ITALIJA: Bufon - Balzareti, Abate (od 90' Mađo), Barzalji, Bonući - Markizio, De Rosi (od 80' Noćerino), Montolivo, Pirlo - Baloteli, Kasano (od 78' Dijamanti). 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: