Nazad

Ronaldo "pogodio" polufinale

Izvor: Mondo - Svetski sport - Četvrtak 21.06.2012 - 23:29

Portugalci pobedili Čehe 1:0 u prvom četvrtfinalnom meču na Evropskom prvenstvu golom Kristijana Ronalda u 79. minutu

Portugal ima Kristijana Ronalda. Zato će igrati u polufinalu Evropskog prvenstva.

Upravo pogotkom najboljeg evropskog fudbalera u 79. minutu tim Paola Benta pobedio je reprezentaciju Češke u prvom četvrtfinalnom meču 1:0 (0:0).

Zasluženo!

Nani je proigrao Žoaoa Mutinja na desnom krilu, ovaj je centrirao, Ronaldo je pobegao Gebre Selasiju, "zaplivao" kroz vazduh i sa šest-sedam metara glavom zakucao loptu u mrežu.

Bio je treći pogodak napadača Real Madrida na EURO 2012. Prethodno, na meču na Nacionalnom stadionu u Varšavi u četvrtak uveče, dva puta je pogađao stativu. Na šampionatu je "tresao" okvir gola protivnika četiri puta! Portugalci su ukupno to učinili šest puta.

Portugal će se 27. juna u polufinalu sastati sa pobednikom četvrtfinalnog meča Španija - Francuska.

Bento ništa nije menjao. Jedini je selektor koji je na svakoj utakmici na šampionatu ukazao poverenje istom timu. Njegov češki kolega Mihal Bilek napravio je jednu izmenu u odnosu na prethodno meč kada je povređenog Tomaša Rosickog zamenio Daniel Kolar. Ovaj put je napravio iznenađenje i "u vatru" ubacio mladog Vladimira Daridu.

Rosicki se nije dovoljno oporavio od povrede da bi pomogao ekipi, pa je ceo meč odgledao sa klupe.

Za 46 minuta prvog poluvremena nije se dogodilo ama baš ništa vredno pomena... Osim možda neuspelog pokušaja "makazica" Ronalda.

A onda, u nadoknadi vremena engleskog arbitra Hauarda Veba, Kristijano Ronaldo je na grudi primio loptu poslatu od Fabija Koentraoa i sa roglja peterca pucao. Peter Čeh je bio savladan, ali je golmana Čelsija spasila stativa.

Po povratku igrača iz svlačionica slika se u potpunosti promenila. Portugalci su se vratili rešeni da što pre dokažu da su bolji i plasman u polufinale obezbede pre produžetaka.

Već u 17 sekundu Ugo Almeida, koji je u 40. minutu zamenio povređenog Eldera Poštigu, bio je u šansi, ali je glavom loptu poslao iznad gola. To je samo bila najava ofanziva i apsolutne dominacije Portugalaca.

U 49. minutu Ronaldo je opet pogodio stativu. Tada iz "slobodnjaka". Nedugo zatim sjajni napadač je bio u izglednoj poziciji, ali je loše "zahvatio" loptu. Nani i Mutinjo su udarcima iz daljine namučili Čeha, čiju je mrežu zatresao Almeida, međutim, iz ofsajda...

Za sve to vreme Česi nisu mogli ni da priđu protivničkom šesneastercu.

Znatno bolju igru i veću želju za pobedom Portugalci su naplatili u 79. minutu. Do kraja su mogli i da uvećaju prednost, jer Bilekovi igrači ni u momentima kada su morali da krenu na "sve ili ništa", nisu mogli da stvore ni polupriliku...

Ronaldo je pre utakmice izjavio da više voli da igra za reprezentaciju nego za klub. Međutim, naročito u uvodne dve utakmice na EP nije bio u formi u kojoj je u dresu Real Madrida "gazio" protivnike i zbog toga se suočio se sa brojnim kritikama. Međutim, sada je "vezao" tri gola (dva protiv Holandije i jedan protiv Češke), zahuktao se i zapretio i Špancima i Francuzima, koji će u subotu odlučiti ko će na megdan Portugalcima.

Koliko su Portugalci bili dominantni nad Česima govore i statistički podaci - imali su loptu u posedu 62 odsto vremena, izveli skoro duplo više kornera (11-6) i ka golu protivnika šutirali 20 puta (pet puta u okvir) naspram samo dva udarca Čeha! Ponekad statistika zavara, ali ovaj put zaista oslikava realno stanje.

Česi su ostali "dužni" Portugalcima još od 1996. godine i četvrtfinala EP (1:0). U međuvremenu, Portugalci su im se revanširali na EURO 2008, ali u grupnoj fazi (3:1), što ne može da se meri sa eliminacionim borbama. Sada verovatno petostruki uzastopni učesnici četvrtfinala smatraju da su "kvit".

ČEŠKA: Čeh - Gebre Selasie, Sivok, Kadlec, Limberski - Hubšman (od 86. Pekhart), Plašil - Jiraček, Darida (od 61. Rezek), Pilar - Baroš.

PORTUGAL: Patrisio - Pereira, Pepe, Alveš, Koentrao - Meireleš (od 88. Rolando), Veloso, Mutinjo - Nani (od 84. Kustodio), Poštiga (od 40. Almeida), Ronaldo. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: