Nazad

Španija - Italija: Bitka za evropski tron

Izvor: Mondo - Svetski sport - Nedelja 01.07.2012 - 14:13

Večeras u Kijevu (20.45) biće rešeno pitanje evropskog šampiona. "Furija" juri istorijski podvig, "azuri" bi da povrate staru slavu.

Na Olimpijskom stadionu u Kijevu od 20.45 minuta počeće finalni meč EURO 2012, u kojem će se sastati Španija i Italija.

Španci u najvažnijem meču na šampionatu imaju ekstra motiv - želja im je da posle osvajanja EP 2008. i Mundijala 2010. donesu u zemlju treći trofej u nizu i tako postanu najuspešnija reprezentacija u istoriji.

Sa druge strane, Italijani veruju da su konačno spremni da posle davne 1968. ponovo osvoje šampionat Starog kontinenta.

Finalisti se odlično poznaju, budući da su se već sastali u grunoj fazi takmičenja u Gdanjsku, pre tri nedelje, kada je rezultat bio 1:1.

Ipak, posle toga odigrali su još mečeva, gde su pokazali suvi kvalitet i podigli formu.

Selektor "azura" Ćezare Prandeli zna da će njegovi izabranici imati najteži zadatak na EURO 2012, jer igraju protiv najbolje ekipe.

"Oni su najbolji tim na svetu. To su i pokazali poslednjih nekoliko godina, jer su igrali na svoj način, svojom filozofijom i uvek na pobedu. Očekujem njihov uobičajeni sastav koji može da drži loptu, ali i da vas takođe pritisne, bez obzira da li nastupa sa isturenim napadačem. Oni su jedan od timova sa najmanje primljenih golova tokom ovog turnira, ali igraju moderan fudbal i uživanje ih je gledati", istakao je Prandeli.

Uprkos komplimentima izrečenim na račun igre protivnika, on veruje da njegov tim ima kvalitet za evropsku krunu i da Italijani mogu da se nadigravaju sa Špancima.

"Naš prevashodni cilj je da zatvorimo prostor u centralnom veznom redu i osvojimo loptu. Imamo kvalitet, možemo da pokrijemo veliki deo terena, ali imamo i sjajnog igrača sposobnog da podigne nivo igre u pravom trenutku. To je, naravno, Andrea Pirlo", izjavio je italijanski selektor.

Iker Kasiljas, kapiten Španije i jedan od ukupno sedmorice igrača koji su osvajali EP 2008. i SP 2010, smatra da je njegova ekipa kadra da stigne do istorijskog uspeha.

"Hoćemo da nas ljudi pamte, želimo da i dalje pišemo fudbalsku istoriju. Ne stajemo, jer i pre četiri godine su sumnjali u nas, a mi smo uspeli da osvojimo titule. Pre tri nedelje smo igrali protiv Italijana, poznajemo njihovu snagu, imaju sjajne igrače, ali smo svesni i kvaliteta koji mi posedujemo", rekao je Kasiljas, koji ukoliko osvoji EURO 2012. postaće, zajedno sa Ramosom, Injijestom, Ćavijem, Fabregasom, Ćabijem Alonsom i Toresom, najuspešniji igrač u istoriji velikih takmičenja.

A šta kaže statistika? Da su Italijani uspešniji, budući da do sada odigrali sedam mečeva protiv Španaca na velikim takmičenjima i zabeležili su tri pobede, dok su četiri meča završena bez golova. Doduše, "furija" je boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacila "azure" sa EURO 2008.

Šampion Evrope uz trofej će zaraditi i 7,5 miliona evra, dok će poraženi finalista inkasirati 4,5 miliona evra. Španci su do sada na EURO 2012 već osvojili 15,5 miliona evra, a Italijani pola miliona evra manje. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: