Nazad

Štimac: "Orlovi" slabiji od Belgije, ali…

Izvor: Mondo - Svetski sport - Sreda 20.06.2012 - 15:15

Budući selektor Hrvatske smatra da je Belgija kvalitetnija od Srbije, ali da će Hrvatskoj biti podjednako teško sa "orlovima" u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu.

Iako još nije zvanično postao selektor Hrvatske, Igor Štimac će od 6. jula naslediti Slavena Bilića na klupi "kockastih".

I pre Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj, tamošnja javnost je znala da će vrh hrvatskog fudbala pretrpeti velike promene i u Savezu i na selektorskoj funkciji.

Umesto Vlatka Markovića u predsedničku fotelju uskočiće Davor Šuker, a na selektorsku klupu Igor Štimac, a sve pod budnim okom Zdravka Mamića, s kojim je Štimac dugo bio u ne baš dobrim odnosima (najblaže rečeno).

Hrvati su na EURO 2012 ispali u grupnoj fazi takmičenja, ali su ostavili odličan utisak i po ocenama fudbalskih stručnjaka su u prednosti nad Srbijom u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine u Brazilu.

U razgovoru za zagrebački "Jutarnji list", novi selektor je put ka Brazilu okarakterisao najtežim u istoriji hrvatskog fudbala, ali je Belgiju apostrofirao kao kvalitetnijeg protivnika od Srbije.

"Po kvalitetu, teži rival biće nam Belgija, ali utakmice sa Srbijom donose izuzetan naboj", rekao je Štimac.

Na pitanje da li se "raduje" sudaru sa srpskim selektorom Sinišom Mihajlovićem, bivši trener Hajduka, Cibalije i Zagreba, koji trenutno radi kao stručni saradnik HRT-a, dao je interesantan odgovor.

"Radujem, ali bez navodnika svakom izazovu i svakoj utakmici sa snažnim protivnikom".

Ipak, Štimac, čini se nema dilemu hoće li njegovi "kockasti" igrati na Svetskom prvenstvu.

"Grupa je toliko teška da samo zajedništvom možemo otići u Brazil. A tamo, nadam se da ćemo se boriti za titulu svetskog šampiona", podvukao je budući selektor Hrvatske.

Upitan kakvu bi ocenu dao svom pethodniku Slavenu Bilću za vođenje ekipe na EP, Štimac je bio široke ruke - dao mu je četvorku.

"Posle svake utakmice najpre pomisliš - moglo je i bolje, nezahvalan je to posao. Ali, Bilić je turnir odradio za vrlo dobru ocenu. Posebno me impresionirao reakcijom sa klupe na utakmici protiv Italije, kada su stvari krenule nizbrdo, pogodio je izmenom sastava, stvarno je znalački promešao karte", analizirao je Štimac.

Između redova, Štimac, izgleda, neće mnogo menjati sastav za kvalifikacije, jer je tim dobro igrao na EP.

"Zna se da Hrvatska nema preveliki kadar superkvalitetnih igrača, ali, krug kandidata će zavisiti od trenutne formi. Sve zavisi o njihovoj spremnosti i ponašanju. Nemam nikakvih ograda, ni predrasuda ni prema kome…", rekao je Štimac. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: