Nazad

ŠTUTGART: Janku trofej, Biljani "mečka"!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Nedelja 15.07.2012 - 21:02

Janko Tipsarević osvojio "Mercedes kup" u Štutgartu - 6:4, 5:7, 6:3 u finalu protiv Argentinca Huana Monaka.

 Pobeda!


Janko Tipsarević napušta Štutgart sa čekom na 64.700 evra, 250 bodova i belim automobilom marke "mercedes SLK 350", pošto je u 29. godini osvojio prvi ATP turnir na šljaci, a ukupno treći u karijeri.

Titulama iz Moskve i Kuala Lumpura, osvojenim 2012. na tvrdoj podlozi, pridodao je još jednu, koja će mu pomoći da zadrži visok plasman na svetskoj rang-listi, u slučaju nešto slabijih rezultata u nastavku sezone.

Osmi reket sveta u finalu je bio bolji od 14, mada je posle dobijenog prvog seta (6:4), prokockao prednost od 4:0 u drugom, kada je imao i brejk loptu za praktično nedostižnih 5:0!

Janko je do tog trenutka dominirao, zatim ga je dekoncentrisao kratki prekid zbog kiše, da bi u trećem setu - opet posle prekida - odigrao znatno bolje i preciznije od Monaka.

Srpski teniser napravio je brejk baš uoči prekida (3:2), ali mu se Argentinac revanširao u prvom gemu nastavka.

Psihološka prednost nesumnjivo se nalazila na Monakovoj strani, međutim, Janko je svojom borbenom i kvalitetnom igrom, ali i brojnim protivnikovim greškama, uzeo naredna tri gema, dobio meč i opravdao status prvog nosioca.

Monaka je naročito skupo koštala greška pri rezultatu 3:3 i 30:40, kada je na brejk lopti poslao volej iza osnovne linije, iako je imao potpuno otvoreno polje i mogao da bira gde će da plasira udarac.

Tipsarević je na svoj servis lako povisio na 5:3, nakon čega "gaučos" nije imao snage ni da produži finale na još jedan gem... Nije ni bilo potrebe, ionako se igralo dva sata i 35 minuta!

Ceremonija dodele nagrada bila je posebno zanimljiva!

Dok je sa razglasa išao legendarni refren Dženis Džoplin "O, gospode, hoćeš li mi kupiti mercedes benz", organizatori su nasred terena izvezli belu sportsku "mečku". Pošto je dobio pehar i veliku flašu šampanjca, Janko je poželeo da sedne u auto i upozna se sa njegovim osnovnim funkcijama.

 

Voditelj programa upitao ga je da li će održati obećanje i pokloniti atraktivni "kupe" supruzi Biljani!

"Jesam li ja dobar muž, ili šta? Bio joj je rođendan, pre nekoliko dana nam je bila i godišnjica braka. Tada sam izjavio da će auto biti njen, ostajem pri tome".

Usledio je neuspeli pokušaj da se i Biljana spusti na teren i preuzme svoj deo nagrade. Janko se vratio za volan, odvezao krug oko terena i zvucima sirene proslavio svoj prvi veliki trijumf na zemljanoj podlozi!

On je na meču iskoristio sedam od 14 brejk lopti, a Monako svih pet. Ukupan odnos osvojenih poena glasi 89:88.

Zanimljivo, od tenisera sa prostora bivše Jugoslavije, samo je Goran Ivanišević osvojio titulu u Štutgartu, 1990. godine. 

Tipsarević je u četvrtom duelu sa Monakom izjednačio na 2:2 u međusobnom bilansu.

Za samo dva-tri dana on će startovati na još jednom turniru sličnog kalibra, u švajcarskom Gštadu, gde je takođe imenovan za prvog favorita.

Posle "hlađenja" u prvom kolu, čeka ga duel sa pobednikom meča Fišer (Austrija) - Erat (Švajcarska), dok bi u četvrtfinalu mogao da se sastane sa Kolumbijcem Santjagom Hiraldom. 

Među nosiocima su još Marsel Granoljers, Stanislas Vavrinka, Mihail Južnji, Felisijano Lopez, Beneto, Hiraldo i Bernard Tomić.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: