Nazad

Teniska je tuga pregolema...

Izvor: Sportske - Svetski sport - Četvrtak 14.06.2012 - 14:39

Svetski broj 8, srpski teniser Janko Tipsarević u svojoj kolumni ekskluzivno otkriva kako su zarade u svetu tenisa izuzetno niske i kako tom sportu treba radikalna promena.

Beli sport je oduvek bio i najskuplji. Brojke kojima se barata prilikom osvajanja turnira privilegija su najboljih, onih na samom vrhu. Ipak, o tome koliko je skup put do vrha govori naš teniser Janko Tipsarević.

„Po meni, najveći problem u tenisu je prosečna zarada koju ostvaruju teniseri.“

„Imamo momke koji su u samom vrhu tenisa i oni zarađuju dosta novca, to je istina. Ne govorim ni o sebi, kao teniser u top 10, u ovom trenutku zarađujem više novca nego ikada u dosadašnjoj karijeri. Ovog puta govorim za momke koji nisu u prvih 200 tenisera na svetu. Novac koji ti momci zarađuju je izuzetno mali.“, priča Janko koji u prvi plan ističe velike troškove koje ima svaki profesionalni teniser.

„Kao teniseri toliko toga žrtvujemo. Sva putovanja, tolike nedelje odsustva, novac je zaista smešan kada se uporedi sa ostalim individuelnim sportovima.“, ističe Tipsarević.

Kao najbolji primer za poređenje Janko navodi golf.

„Ne želim da govorim o fudbalu, ali uzmimo golf na primer. Golf i tenis, po meni, pripadaju istoj porodici sportova.“

„Ako pogledate koliko u golfu imate igrača koji godišnje zarade više od milion dolara videćete da je to 94 u odnosu na 15 u tenisu.“, ističe Tipsarević koji tvrdi da je tenisu potrebna radikalna promena.

„Organizatori Gren Slem turnira su promenili pravila, povećali su nagradni fond za prvu rundu takmičenaj, ali smatram da nam treba radikalnija promena. Ako idemo korak po korak, onda to ne menja ništa.“

„Sa druge strane, ne govorim o revoluciji. Novac koji dobijamo kada ispadnemo u prvim rundama turnira i cifra od recimo 15.000 eura izgleda dobro, ali akda odbijete porez, platite trenera, put, smeštaj, shvatićete da teniseri i ne zarađuju mnogo.“, priča odvažni Janko Tipsarević.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: