Nazad

TUR: Britanski imperijalizam

Izvor: Mondo - Svetski sport - Ponedeljak 23.07.2012 - 14:37

Bredli Vigins postao je prvi Britanac ikada koji je pobedio na Tur D'Fransu. Ovo 99. izdanje kultne trke završeno je pobedom Marka Kavendiša u vožnji na Jelisejskim poljima, a drugo mesto iza Viginsa u generalnom plasmanu osvojio je još jedan Britanac Kris Frum.

  Velika Britanija nije ovog leta dočekala svog pobednika kultnog teniskog turnira Vimbldon posle 76 godina, ali je dočekala da dobije svog prvog pobednika kultne biciklističke trke Tur D'Frans posle 99 godina njenog postojanja!

Vožnjom Jelisejskim poljima u nedelju je završen 99. Tur i ozvaničena je pobeda nosioca žute majice, Engleza Bredlija Viginsa (32). Nijedan vozač sa Ostrva u prethodnih skoro vek postojanja Tura nije završio među prva tri, a Vigins je na fantastičan način, iz drugog plana, stigao do najprestižnije titule u svetu biciklizma.

Poslednju etapu dobio je takođe Britanac, sprinter Mark Kavendiš, tek da Francuzi teže podnesu dan velike pobede Britanije u njihovoj prestonici. I drugoplasirani u generalnom plasmanu je Britanac - Kris Frum!

Vigins je Tur završio sa tri minuta i 21 sekundu prednosti u odnosu na kolegu iz "Skaj tima", Fruma. Treći je Italijan Vićenco Nibali iz "Likvigasa", koji je postao prvi Italijan na podijumu Tura još od Ivana Basa (2005). Nibali je u generalnom poretku ostao iza Viginsa šest minuta i 19 sekundi.

"Kakav način da se završi trka... Imali smo posao pred nama, svi smo radili za Kavendiša. Od početka poslednje etape imao sam problem da shvatim da sam pobednik Tura. I dalje ne mogu da razumem šta se dogodilo... Vau!", uzviknuo je Vigins, pre nego se popeo na pobedničko postolje.

Pod oblacima iznad Pariza, Kavendiš je dobio sprint lagano ispred nosioca zelene majice mladog Slovaka Petera Sagana iz "Likvigasa" i Australijanca Metjua Gosa iz "Orika-Grin Edža". To je Kavendišu bila 23. etapna pobeda u karijeri na Turu, ali je ovaj sjajni sprinter previše specijalizovan za ravnicu, odnosno nedovoljno konkurentan u brdima, da bi bio u konkurenciji za ukupnu pobedu.

Ipak, 26-godišnji Kavendiš postao je prvi aktuelni prvak sveta u biciklizmu koji je iste godine dobio i sprint ulicama Pariza, odnosno Jelisejskim poljima.

"Ovo je neverovatno, do poslednjeg kilometra gurao me je vlasnik žute majice i pobednik Bredli Vigins... Krenuo sam rano na sve ili ništa. Ovo je samo trešnja na torti. Bio je ovo divan Tur", rekao je Kavendiš. Bila je ovo peta etapna pobeda za "Tim Skaj", računajući i dve Viginsove u vožnji na hronometar, kao i pobedu u Alpima za Fruma.

Najbliži podijumu ranije bio je Britanac Robert Milar (1984) i sam Vigins pre dve godine. Njih dvojica završili su četvrti ukupno. Ujedno, ovo je prvi put da najviša dva mesta na postolju zauzimaju kolege iz istog tima još od 1997. godine, kada je Nemac Jan Urlih bio šampion, a tada aktuelni branilac titule Bjarne Ris bio drugi.

Da dvojica zemljaka završe na prvom i drugom mestu, nije se dogodilo od 1984. godine kada su Turom dominirali Francuzi Loren Finjo i Bernar Ino.

Poznavaoci biciklizma tvrde da su za Viginsov trijumf najzaslužnije pobede u sprint vožnjama u Besansonu i Šartru, a potom vožnja uz bok specijalisti za uspone Fromu, koji ga je vukao sa sobom u brdima, uprkos tome što su bili rivali u generalnom plasmanu. Timski rad je doneo "Skajovim" vozačima veliku dominaciju u odnosu na rivale, o kojima se više pisalo pre start Tura.

Nema sumnje da su Vigins i Frum iskoristili odsustvo povređenog Luksemburžanina Endija Šleka i suspendovanog Španca Alberta Kontadora. Fabio Kanćelara iz Švajcarske nije uspevao da izdrži tempo u planinama, a Australijanac i prošlogodišnji šampiona Kadel Evans nije bio na svom nivou.

Vigins je uzeo vođstvo od Kanćelare posle sedme etape.

Slovak Sagan osvojio je zelenu majicu (koja se dobija za sakupljene poene na usponima i sprintevima) u svom prvom učešću na Turu, tačkastu majicu za najboljeg brdskog vozača osvojio je Francuz Tomas Fekler (Tim Jurokar), dok je najbolji mladi vozač Amerikanac Tidžej van Garderen iz "BMC Rejsing Tima". "Radio Šek - Nisan" pobedio je u ekipnoj konkurenciji, iako je prvi vozač ovog tima i stariji Endijev brat, Frank Šlek izbačen sa Tura posle dana odmora u Pou, jer je bio pozitivan da diuretik. Samo četiri tima dovezla su se u Pariz sa svih devet vozača u konkurenciji - "Loto Belisol", "Likvigas", "Sakso Bank Tinkof" i "BMC Rejsing Tim".

Tur je završilo 153 od 198 vozača.

Sledeći ultrajubilarni 100. Tur počinje 29. juna na Korzici, u gradu Bastija, gde će biti održane prve tri etape. Korzika je jedini deo Francuske rivijere na kojoj nikad nije vožen Tur i da bi se ispravila ta nepravda, organizatori su odlučili da stota trka počne baš na ovom živopisnom ostrvu.

Ovogodišnji Tur počeo je 30. juna u Liježu u Belgiji, a završen 22. jula posle 20 etapa i prologa, odnosno 3.496,9 kilometara u centru Pariza. Viginsu je za to bilo potrebno 87 časova 34 minuta i 47 sekundi vožnje, prosečnom brzinom od 39,9 kilometara na čas.

GENERALNI PLASMAN:

1. Bredli Vigins (Velika Britanija, "Tim Skaj") 87,34:47
2. Kris Frum (Velika Britanija, "Tim Skaj") +3:21
3. Vinćenco Nibali (Italija, "Likvigas") +6,19
4. Jirgen Van Den Brek (Belgija, "Loto Belisol") +10,15
5. Tidžej van Garderen (SAD, "BMC Rejsing Tim") +11,04
6. Haiman Zubeldija (Španija, "Radio Šak Nisan") +15,41
7. Kadel Evans (Australija, "BMC Rejsing Tim") +15,49
8. Pjer Rolan (Francuska, "Tim Jurokar") +16, 26
9. Janez Brajkovič (Slovenija, "Astana") +16,33
10. Tibo Pino (Francuska, "FDJ BigMat") +17,17

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: