Nazad

UEFA saopštila loše vesti po Zvezdu

Izvor: B92, OK Radio - Svetski sport - Utorak 12.05.2020 - 13:25

Evropska kuća fudbala (UEFA) demantovala je navode da će skratiti kvalifikacije za svoja takmičenja.

Postoji još jedan plan
Mediji su preneli da će se naredne sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope igrati samo plej-of runda.
 
Upravno fudbalsko telo Evrope ističe da prati situaciju koja je nastala zbog pandemije koronavirusa.
 
"UEFA nikada nije razmatrala da šampione nacionalnih prvenstava uskrati prilike da se kvalifikuju u grupnu fazu Lige šampiona putem terena. UEFA želi da pojasni da trenutno samo prati napredak situacije i potencijalni udarac koji će ona imati na format kvalifikacija za takmičenja naredne godine. Do danas, nikakve opcije nisu razmatrane o promeni formata kvalifikacija za evropska klupska takmičenja", navodi se u saopštenju UEFA.
 
Prvo kolo kvalifikacija za LŠ naredne sezone lanirano je za 23. jun, ali biće pomereno posle 29. avgusta, kada UEFA planira da održi finale ovosezonskog izdanja takmičenja u Istanbulu.
 
Na osnovu ideje koju su prethodno preneli mediji, izvesni šampion Srbije Crvena zvezda bi bio na korak od plasmana u Ligu šampiona, ali to, kako stvari za sada stoje, neće biti slučaj.
 
Trenutni plan je da se naredna sezona (2020/21) završi prema planovima, u maju, kako bi se neometano odigralo Evropsko prvenstvo koje je odloženo za narednu godinu.
 
"Savezi su u obavezi da do 20. jula dostave spisak klubova u kvalifikacijama, reč je o zemljama između 16. i 55. mesta na listi UEFA. Prva runda bi počela 28. jula, Crvena zvezda bi startovala od druge 11. avgusta. Borba za plasman u Ligu šampiona završila bi se tek krajem septembra, a prelazni rok trajao do 1. oktobra. To je plan A. Ukoliko, zbog zdravstvenih i organizacionih okolnosti, lige ne uspeju da se završe do 20. jula, daće se novi rok do 3. avgusta. Može da se dogodi situacija da određene države ne dozvoljavaju igranje utakmica na njihovoj teritoriji do pojedinih datuma. Onda bi na snagu stupila varijanta igre na neutralnim terenima, gde može da se putuje", objasnio je direktor Zvezde Zvezdan Terzić u izjavi za "Sportski žurnal".
 
Postoji još jedan plan, koji bi isključivao revanše u kvalifikacionim rundama.
 
"To će biti na snazi ukoliko se može putovati u sve zemlje iz kojih su klubovi, a kasno se završe prvenstva. To bi uticalo na kalendar kvalifikacija, domaćini bi bili klubovi sa jačim koeficijentima. Razrađuju se mnoge opcije, koje su uslovljene zdravstvenom situacijom, političkim odlukama, ukidanjem zabrane avionskih letova".

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: