Nazad

VATERPOLO: Pro Reko ne igra Evroligu!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Petak 20.07.2012 - 12:47

Šokantna vest za evropski vaterpolo - aktuelni prvak Evrope, italijanski Pro Reko odustao od Lige šampiona, nezadovoljan odlukama matičnog saveza!

  Nekoliko dana nakon što se porodica Volpi povukla iz rukovođenja Pro Rekom i iz vaterpola uopšte, italijanski klub je doneo odluku da ne igra u predstojećoj sezoni Lige šampiona!

Samim tim, Pro Reko neće biti u prilici da brani tron, osvojen 2012. godine u Oradei!

Odluka Pro Reka doneta je, kako je obrazloženo, zbog stava Italijanske vaterpolo i plivačke federacije da ograniči broj stranaca u italijanskoj ligi, sa dva na jednog. Uz to, milijarder Gabrijele Volpi ogorčen je ponašanjem Evropske federacije vodenih sportova (LEN), koji je nedavno zabranio klubovima formiranje novog takmičenja - Superlige.

Pro Reko je godinama unazad kupovao sve najbolje u evropskom vaterpolu. Tamo igraju, između ostalih, trojica srpskih reprezentativaca - Filip Filipović, Andrija Prlainović i Duško Pijetlović, a Slobodan Nikić je u Kamoljiju. 

Reko je domaću ligu igrao sa dva stranca, ostali su učestvovali u Ligi šampiona.

"Vaterpolo, na žalost, umire...", kaže Volpi za hrvatske medije.

Porodica Volpi je sa svojim kapitalom stvorila od Pro Reka giganta u vaterpolo okvirima (pa, i ne samo vaterpolo), a potom je finansirala i drugi italijanski klub - Kamolji, kao i riječko Primorje, aktuelnog vicešampiona Evrope.

"Ovo je moj gest prema italijanskoj i evropskoj federaciji. Na kraju krajeva, i prema predsednicima ostalih klubova. Moja porodica i ja smo učinili dobro ovom sportu samo iz ljubavi prema vaterpolu. Sad ćemo videti šta će se događati kad više ne bude stizao novac u Pro Reko, Rapaljo, Primorje...", izjavio je Volpi i najavio da će se sada okrenuti pre svega fudbalu, gde ima "mnogo više strasti, a manje politike"(!?).

Volpi je, inače, prošle godine, ušao u FK Rijeka.

Ogorčen je ovaj bogataš na sve u vaterpolu, posebno na LEN. Podsetio je na odluku da se završni turnir Evrolige dodeli rumunskoj Oradei, gde nema ni aerodroma.

"Evropskoj federeaciji smo samo za TV prava davali 200.000 evra, a kada smo došli u Oradeu bile su samo dve akreditacije za ceo klub!? Kupili smo 200 ulaznica u pustinji! Pa, je l' to dobro za obaj sport?", besan je Volpi u izjavi hrvatskim medijima.

Odlučio je da se okrene fudbalu. Njegova firma je ulaskom u Seriju B samo za TV prava dobija četiri miliona evra. U vaterpolu, 'leba nema...

"Kriza je u zagrebačkoj Mladosti, beogradski Partizan je u velikim problemima. Vaterpolo umire...", tužno je konstatovao Volpi.

LEN je sada na potezu. Evropski klupski vaterpolo je dobio težak udarac i pitanje je kako će i da li će uspeti da se oporavi.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: