Nazad

"Veni, vidi, Bici"

Izvor: Tanjug - Svetski sport - Nedelja 29.04.2012 - 09:04

Hiljade biciklista izašle su na ulice Londona, Rima i Edinburga u nameri da privuku pažnju na lošu bezbednost na putevima i slabu zaštitu onih koji se prevoze na dva točka u velikim evropskim gradovima

Oko 10.000 biciklista izvezlo se, uprkos pljusku, na londonske ulice, a njih oko 3.000 provozalo se Edinburgom, saopštili su organizatori ove akcije i dodali da su to najveći ikada održani skupovi biciklista u Engleskoj i Škotskoj.


Biciklisti koji su nosili profesionalnu opremu ali i običnu sportsku odeću, zakrčili su londonske ulice oko Trafalgar skvera i Parlamenta i zaustavili saobraćaj, zahtevajući konkretne mere za poboljšanje bezbednosti na putevima.


Poklonici biciklizma organizovali su ove skupove u okviru inicijative "Cities Fit for Cycling" koju je pokrenuo list "Tajms" uoči lokalnih izbora u Velikoj Britaniji, gde je na putevima od početka godine poginulo 26 biciklista.


U Rimu, biciklistička akcija održana je pod sloganom "Veni, vidi, Bici", a učesnici su se provozali glavnim gradskim ulicama, kao i trgom Svetog Petra i oko Koloseuma, promovišući bicikl kao prevozno sredstvo čijom bi upotrebom bilo smanjeno zagađenje izazvano izduvnim gasovima i saobraćajem.

U jednom trenutku, na znak organizatora, demonstranti su sišli sa bicikala i polegali po ulici, simbolično podsećajući na bicikliste i pešake poginule u saobraćajnim nesrećama.


Prema organizatorima, tokom poslednje decenije, na putevima u Italiji poginulo je oko 2.500 biciklista, a najviše njih u Rimu i Milanu.


Na svim skupovima, kao pozitivan primer kad je reč o biciklizmu, navedena je Holandija, preneo je Frans pres.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: