Nazad

VIMBLDON: Federer šampion i "Broj 1"

Izvor: Mondo - Svetski sport - Ponedeljak 09.07.2012 - 15:08

Rodžer Federer osvojio je Vimbldon sedmi put i narednog ponedeljka vratiće se na prvo mesto ATP liste. Pobedio je Endija Mareja u četiri seta.

Završeno je 126. finale muškog singla na Vimbldonu. Sedmu titulu, uz povratak na prvo mesto ATP liste, osvojio je Rodžer Federer.

Ovaj fantastični teniser postao je drugi najstariji osvajač Vimbldona u Open Eri, posle Artura Eša i mesec dana pre 31. rođendana treći put u karijeri postao je "Broj 1". On je pobedio Endija Mareja u četiri seta, posle tri časa i sedam minuta - 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 i tako ostavio Britance da čekaju na svog prvog gren slem i vimbldonskog šampiona u Open eri.

Posle dva odigrana seta i 1:1 u trećem, počela je kiša i duel je prekinut na pola sata, dok nije instaliran krov na "Centralnom terenu". Nedugo zatim saznali smo da će Rodžer Federer ući u red najtrofejnijih tenisera na najvećem turniru na planeti. Kako je Federer igrao od postavke krova, teško da bi ga bilo ko pobedio!

Na pokrivenom "Centralnom terenu", pred 15.000 ljudi koji posle dugo vremena nisu bili naklonjeni svom miljeniku iz Švajcarske, već nadi Ostrva, sastali su se (4) Endi Marej i (3) Rodžer Federer, 16. put u međusobnim duelima. Stariji je izjednačio na 8:8 i ostavio mlađeg bez gren slem titule i posle 27. učešća na turnirima te kategorije, odnosno četvrtog finala.

Za utehu Škotu ostaje da bar osvojio set ovog puta...

PRVI SET

Posle 57 minuta velike borbe, Marej je uspeo da u svom četvrtom gren slem finalu osvoji prvi set u karijeri - 6:4!

Škot je odmah "brejknuo" nezagrejanog i nervroznog Federera i poveo 2:0, ali je Švajcarac to vratio u četvrtom gemu u kom je Marej imao 40:15 i doživeo brejk. Dvanaest minuta trajao je osmi gem prvog seta, pri vođstvu Federera od 4:3, kada je Marej uspeo da se suoči sa dve brejk lopte i posle šest "djusova" izjednači na 4:4, a onda...

...suprotno svojim navikama, Federer je potpuno nespremno odigrao naredni servis gem, u kojem ga je Marej iznervirao napucavanjem loptice u pravcu glave na mreži za 15:30, što je rezultiralo sa dve greške Federera i novim brejkom Mareja - 5:4. Bez većih poteškoća, sa tri ubačena prva servisa, Marej je priveo set kraju - 6:4!

DRUGI SET

Drugi set rešen je fantastičnim potezima Federera u trenucima kada je Marej vodio 30:0 na svoj servis, u 12. gemu. I onda rapsodija najboljeg svih vremena, a naročito magičan bio je poslednji poen u setu, kod 30:40. Tada je dugu razmenu Federer prekinuo neverovatnom bekhend dijagonalom i onda "trejdmark" stop volejom za - 7:5!

Bio je to prvi i presudni brejk u setu, bez da je Marej imao pravo na popravni. Pre toga, bilo je brejk šansi na obe strane, ali ne i brejkova jer su rivali sjajno servirali kada je bilo najpotrebnije. Tako se Marej izvukao kod 0:1 i 0:40 na startu, pa Federer kod 4:4 i 30:40. U prvom setu, Marej je "brejknuo" Federera u devetom gemu, ovog puta Švajcarac se izvukao i onda na dva poena od taj-brejka, zaigrao kao na vrhuncu svoje dominacije pre nekoliko godina.

Nije u tim trenucima Marej uopšte bio loš, plašljiv i defanzivan, naprotiv. Napadao je, ali je bilo jednostavno nemoguće prevariti 30-godišnjeg Švajcarca, koji je izjednačio na 1:1.

TREĆI SET

Već u trećem gemu trećeg seta počela je kiša i teniseri su morali na pauzu od skoro 40 minuta, koliko je potrebno pokretnoj konstrukciji krova da završi transformaciju stadiona u arenu. Kada je igra u novim uslovima nastavljena, došlo se do šestog gema, pre kog je Federer vodio 3:2 uz spasenu brejk loptu u tom gemu.

Upravo je taj šesti gem odlučio i pobednika trećeg seta. Igralo se 20 minuta, odigrano je 26 poena, bilo je deset djuseva i Švajcarac je iskoristio šestu brejk loptu u tom gemu, tokom kojeg je Marej tri puta padao na travu i jednom se umalo povredio. Posle desetog djusa, Marej je krenuo napred i okliuznuo se, a Federer poslao lob na liniju. U narednom poenu ostvario je forhend viner i poveo sa 4:2, posle čega tu prednost nijednom nije ugrozio - 6:3!

Federer je stigao do set od sedme titule i već tada bilo je jasno da će Mareju biti potrebno čudo za pobedu. Čudo se na kraju nije dogodilo, Švajcarac je osvojio četvrtu gren slem titulu, a treću na Vimbldonu, posle gubitka prvog seta. On se vratio na tron ovog turnira, posle dve godine u kojima su pehare podizali Rafael Nadal i Novak Đoković.

ČETVRTI SET

Marej je u četvrtom setu ličio na Đokovića u istom periodu igre, tokom polufinalnog poraza od Federera. Ispostavilo se ponovo da mlađi, Srbin i Škot, nisu verovali u preokret posle dramatično izgubljenog trećeg seta u kojima su obojica imali brejk šanse.

Kada je osetio i mentalnu, ali i fizičku slabost kod rivala, Federer je "uhvatio" Mareja pod svoje, koji se tek povremeno nekim vanserijskim potezom trudio da ne bude počišćen do kraja meča. Nije bio počišćen, nije se obrukao ali nije ni stvorio brejk šansu za eventualni povratak u set, nakon što je prepustio protivniku svoj servis od 2:2.

Tada je sa dve greške, uz sjajnu dijagonalu Federera iz bekhenda, Marej pao u zaostatak, koji je mogao da nadoknadi već u narednom gemu, ali je ispucao u aut čist zicer za 15:40 i tako praktično položio oružje. Federer je dominacijom u poenima stigao do 6:4 i osvojio 75. turnir u karijeri, posle čega se rasplako sedeći na klupi.

Ni poraženom nije bilo lako, naprotiv. Kada je dobio mikrofon da se obrati gledaocima, savladale su ga emocije i rasplakao je "pola Britanije", pa i devojku i majku.

Bilo je to emotivno finale za obojicu, ali ne i ono iz reda najspektakularnijih.

Federer je igrao za 17. gren slem titulu u karijeri, što je poboljšanje već aktuelnog rekorda, sedmu na Vimbldonu, koliko imaju Vilijam Renoš (1881-1889) i Pit Sampras (1993-2000), ali i povratak na prvo mesto ATP liste, posle dve godine. To je ostvario i izjednačio je rekord Samprasa po broju nedelja na mestu broj jedan (286), a već do početka Olimpijskih igara na istom mestu biće apsolutni rekorder.

Marej je igrao za prvu gren slem titulu u karijeri, ali i za Britaniju koja je čekala na svog vimbldonskog šampiona 76 godina, koliko je prošlo od trijumfa Freda Perija. Čekanje će biti natavljeno. Od tada, računajući i početak Open eren, 21 zemlja dobila je svog gren slem šampiona, računajući i Srbiju, ali ne i Britanija.

Dve karte za finale prodate su po ceni od 15.000 funti pred početak duela, u kojem je Federer igrao protiv jednog od dvojice aktivnih tenisera s kojim nije imao pozitivan skor, jer Marej vodio 8:7. Posle ovog meča, samo Rafael Nadal može da se pohvali takvom činjenicom (18:10).

Pobedniku je pripalo 2.000 ATP poena i 1.150.000 funti, dok je poraženi dobio ček na 575.000 funti i 1.200 ATP poena. Federer će narednog ponedeljka posle tačno godinu dana pomeriti Novaka Đokovića sa prvog mesta ATP liste i treći put u karijeri vratiti se na to mesto.

Đoković će biti drugi, Nadal ostati treći, ali će mu Marej do dalje "disati" za vratom. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: