Nazad

VIMBLDON: Kralj opet sa krunom?

Izvor: Mondo - Svetski sport - Nedelja 08.07.2012 - 14:17

Federer će se boriti za 17. gren slem titulu i povratak na prvo mesto ATP liste, a Britanci priželjkuju najveći uspeh karijere za svog Mareja.

Rožder Federer sedmi ili Endi Marej prvi put na tronu "sveengleskog kluba"? Švajcarac ima priliku da trofej sa najznačajnijeg teniskog turnira vrati u svoje vlasništvo posle tri godine, a Britanac da osvoji prvu gren slem titulu u karijeri. Federer ih ima 16.

Posmatrano kroz prizmu istorije gren slemova, u finalu ovogodišnjeg Vimbldona gledaćemo neravnopravnu borbu... Pogotovo što fantastični Švajcarac ima dodatni motiv - ako pobedi, ponovo će biti "broj jedan". Preskočiće i Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, započeće 286. nedelju na vrhu ATP liste i izjednačiti se sa rekorderom, Pitom Samprasom.

Međutim, Marej je pred najvećim uspehom karijere. I to pred svojim navijačima. Pitanje je da li se ikada desilo da i Englezi toliko priželjkuju uspeh nekog Škota kao sada. Da li će to biti dodatni pritisak za četvrtog igrača sveta ili vetar u leđa?

Saznaćemo kada počne megdan, koji minut posle 15 sati po srednjeevropskom vremenu... Ako ništa drugo, igrači i gledaoci neće morati da gledaju u nebo, jer ako bude kiše, nad centralnim terenom će biti nadvučen krov i igraće se u dvoranskim uslovima.

Nije Federer u prošlosti lako izlazio na kraj sa Marejom. Naprotiv. Britanac ima pozitivan bilans u međusobnim duelima, vodi 8:7. Ali, teniser koji će uskoro proslaviti 31. rođendan igra ove sezone igra kao preporođen.

Federer je dobio jedini ovogodišnji meč, u Dubaiju, a prethodno se nisu sreli još od 2010. Zanimljivo je da su svih 15 mečeva igrali na tvrdoj podlozi, nikada na šljaci, nikada na travi...

Ipak, Federer je favorit. I zbog forme koju je demonstrirao ovog leta u Londonu. Naročito u polufinalu protiv Novaka Đokovića. U dosadašnjih šest mečeva izgubio je četiri seta, po jedan od Ksavijera Malisa i Đokovića, a dva od Žulijena Benetoa protiv kojeg je u trećem kolu napravio veliki preokret. Eliminisao je još i Alberta Ramosa, Fabija Fonjinija i Mihaila Južnjija.

Marej je, takođe, izgubio četiri seta, ali mu niko nije uzeo dva (Ivo Karlović, Markos Bagdatis, David Ferer, Žo Vilfred Conga). Bio je bolji i od Nikolaja Davidenka i Marina Čilića. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: