Nazad

VIMBLDON: Novak i Viktor za četvrtfinale

Izvor: Mondo - Svetski sport - Petak 29.06.2012 - 20:20

Đoković pobedio Štepaneka 4:6, 6:2, 6:2, 6:2, a Troicki savladao Monaka 7:5, 7:5, 6:3, pa će se dvojica srpskih tenisera sastati u četvrtom kolu.

Novak Đoković i Viktor Troicki sastaće se u osmini finala, jer su gotovo istovremeno srušili treće prepreke na Vimbldonu.

Najbolji svetski teniser eliminisao je Radeka Štepaneka 4:6, 6:2, 6:2, 6:2, a treći srpski reket je bio bolji od Huana Monaka - 7:5, 7:5, 6:3.

Biće to njihov 13. meč, a prethodnih 11 dobio je Đoković. Troicki je dobio samo duel odigran 2007. na turniru u Umagu. Poslednji put sreli su se na turniru u Majamiju ove sezone.

Čeh Lukaš Rosol napravio je senzaciju savladavši Rafaela Nadala u četvrtak, a njegov zemljak Štepanek nije mogao da iznenadi Novaka. Mada, počelo je dobro za 33-godišnjeg tenisera, jer je dobio prvi set. Međutim, to je bilo sve od njega. Jer, Srbin je dodao gas i po kratkom postupku dobio naredna tri seta.

Meč je trajao dva sata i 45 minuta. Đoković je u prvom setu propustio pet brejk lopti, dok je njegov protivnik iskoristio prvu, za 6:4, posle 52 minuta igre. Preciznije, Novak je volej poslao u aut i Čeh se ponadao...

Ne može se reći da je to bilo nezasluženo, jer je 27. igrač sa ATP liste bolje servirao, imao više "vinera" (13-8)...

Međutim, nade Štepaneka počele su da jenjavaju od starta drugog seta. Prvi reket sveta je odmah napravio brejk, što je činio i u uvodima naredna dva seta i u svakom je po dva puta oduzimao servis rivalu, a pritom nijedan gem kada je imao početni udarac nije izgubio.

Kada bi se izuzeo prvi deo igre, moglo bi se reći da je Đoković rutinski obavio posao.

I statistika tome govori u prilog. Branilac titule je, dakle, "upisao" sedam brejkova, a pretreo samo jedan, imao 49 direktna poena, napram 27 Štepaneka, napravio samo 13 neiznuđenih grešaka, dok ih je Čeh imao 19... 

Srbin je odlično "riternirao", dobro igrao i na mreži...

Đokoviću i Štepaneku bio je osmi susret. Čeh je pobedio samo 2006. u Roterdamu, u svim ostalima bolji je bio Novak. 

Najbolji teniser na svetu bio je posle meča svestan da nije dobro počeo meč, ali i dobro raspoložen.

"Uživao sam na centralnom terenu, uvek uživam na njemu. Štepanek je odigrao sjajan prvi set, servirao je odlično i igrao dobro kada je imao priliku za brejk. Bio je težak meč i misli mda sam ostale setove odigrao odlično", nasmejano je rekao Đoković.

Upitan da li ga je poraz Rafaela Nadala zabrinuo da bi i njemu nešto slično moglo da se desi, odgovorio je odrično.

"Nisam razmišljao o Nadalu, bio sam skoncentrisan na današnjeg protivnika. On je nezgodan, talentovan i iskusan teniser. Jedan je od igrača koji posle svakog udarca dolaze na mrežu, raznovrsan je, koristi mnogo udaraca..." Viktor Troicki je nadigrao 15. nosioca Huana Monaka iz Argentine rezultatom 7:5, 7:5, 6:3. 

Iako meč nije dobro za počeo za srpskog tenisera (1:3, pa 3:5), on je uspeo da nadoknadi brejk zaostatka i ne samo da je stigao do izjednačenja (5:5), već je sa četiri gema u nizu u potpunosti preokrenuo rezultat - 7:5 i poveo sa 1:0 u setovima.

U istom ritmu igrao je i u nastavku. Dobio je još tri gema zaredom i stekao visoku prednost. I kada se činilo da je Troicki već obezbedio i drugi set, budući da je vodio sa 5:2, dozvolio je protivniku da se mini serijom vrati u život (5:5). Ipak, kada je bilo najpotrebnije, Viktor je pojačao, naterao Argentinca da napravi dosta grešaka, a usput i da se propisno iznervira (gunđao sebi u bradu, mahao reketom, a na kraju i bacio kačket), čime je srpski teniser sebi olakšao posao u finišu.

U trećem setu Monako je prvi napravio brejk i poveo sa 3:2, ali je Viktor u želji da okonča meč što pre, odmah vratioistom merom. To kao da je mu je dalo dodatni motiv na meču, budući da je u nastavku u potunosti preuzeo inicijativu i sa tri vezana gema rešio pitanje pobednika (6:3)

Duel Troickog i Monaka bio je prekinut zbog kiše posle samo jednog odigranog gema, pa su igrači morali da se spakuju praktično odmah nakon što su izašli na teren.

Viktoru je prolaz u osminu finala najbolji plasman na Vimbldonu u karijeri. On je do sada jedanput igrao u trećoj rundi, 2009. kada ga je zaustavio Endi Marej. Prošle godine takmičenje je završio u drugom kolu, kada je bolji od njega bio Jen Hsun Lu iz Kineskog Tajpeha.  

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: