Nazad

Vreme je za - nokaut!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Četvrtak 21.06.2012 - 11:41

Utakmicom Portugal - Češka Republika, večeras od 20.45 počinje nokaut faza na EURO 2012. Da li će se ponoviti 1996. godina?

Više nema bodova, kalkulacija, osluškivanja šta se događa na drugom stadionu. Nema popravnog.

Od večeras, s početkom u 20.45, ima samo onaj koji ide dalje i onaj koji ide kući.

Ko će prvi kući? Portugal ili Češka Republika?

Ove dve ekipe otvaraju četvrtfinalnu seriju na EURO 2012, na Nacionalnom stadionu u "Varšavi", a sudiće Hauard Veb. Ko bude bio bolji, ide na pobednika meča Francuska - Španija.

Čitaoci MONDA smatraju da su, posle Nemaca u meču sa Grčkom, Portugalci najveći favoriti u ovom četvrtfinalu. S tim se slaže gotovo kompletna evropska fudbalska javnost, ali istorija nas je naučila da nikada unapred ne otpisujemo nikoga.

Pa, upravo su Česi 1996. godine priredili jedno od tri najveća iznenađenja u poslednjih 20 godina na evropskim prvenstvima. Posle trijumfa Danske 1992. i Grčke 2004. godine, plasman Čeha u finale EP 1996. u Engleskoj najprijatnije je iznenađenje.

I tada, malo je nedostajalo Česima da pobede Nemce. Poveli su i izgubili "zlatnim golom" Olivera Birhofa u produžecima na Vembliju.

Do tog finala sa Nemcima u Londonu, Česi su pre 16 godina stigli upravo posle četvrtfinala sa Portugalom i tada je Portugal bio favorit. Imao je Rui Koštu, Luisa Figa, Vitora Baiju, Fernanda Kouta, Žoaa Pinta, Sa Pinta, Paula Souzu.. Česi su se čvrsto branili i onda dočekali trenutak inspiracije Karela Poborskog, koji je postigao neverovatan gol, lob, možda i najlepši na šampionatu.

Ostalo je 1:0 i Portugal je otišao kući.

Kasnije, u grupnoj fazi na EURO 2004, Portugalci su se donekle revanširali Česima pobedom od 3:1. Donekle, jer su tada i jedni i drugi otišli dalje, u četvrtfinale, pa šteta u češkom porazu nije bila velika.

Ovo je možda pravi trenutak da Kristijano Ronaldo osveti neke svoje slavne prethodnike. Ako bude igrao kao protiv Holandije, Petru Čehu neće biti nimalo lako.

PAROVI ČETVRTFINALA:

21. jun, Varšava: Češka - Portugal

22. jun, Gdanjsk: Nemačka - Grčka

23. jun, Donjeck: Španija - Francuska

24. jun, Kijev: Engleska - Italija

Polufinalni mečevi na programu su 27. juna u Donjecku, gde će se sastati pobednici mečeva Češka - Portugal i Španija - Francuska, i 28. juna u Varšavi, u kome će se naći bolji iz duela Nemačka - Grčka i Engleska - Italija.

Veliko finale je 1. jula u Kijevu. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: