Nazad

ZAPAMTITE IME: Fabris Olinga

Izvor: Mozzartsport - Svetski sport - Petak 24.08.2012 - 13:22

Trebalo je da se dogodi haos u Malagi, pa da neki novi klinci dobiju iznenadnu šansu…

 Katarski milijarder Al Tani, koji je 2010. kupio klub i sa velikim novcem napravio mali drim tim i osvojio prošle sezone četvrto mesto i plasirao se u kvalifikacije za Ligu šampiona, digao je ruke od ekipe. Istina, i dalje je na čelu Malage, ali je stopirao velike transfere i prodao najbolje igrače na čelu sa reprezentativcem Španije Santi Kazorlom koji je otišao u Arsenal.

 
Tako je pravo niotkuda dobio priliku Fabris Olinga (12. 5. 1996, Duala) i ušao u istoriju. Napadač Malage je postigao pobedonosni gol protiv Selte u prvom kolu Primere i postao najmlađi strelac u španskom prvenstvu svih vremena, jer je zatresao mrežu kada je imao 16 godina i 98 dana! Tako je preskočio za 191 dan dojučerašnjeg rekordera Ikera Munijaina koji je bio strelac za Atletik Bilbao sa 16 godina i 289 dana oktobra 2009. godine.
 
Trener Malage Pelegrini je mlađanog Kamerunca ubacio u igru u 58. minutu, a ovaj mu je poverenje uzvratio golom u 84. minutu i tako postao novi heroj Andaluzije i rekorder Španije. Kakav debi, strašan debi!
 
Olinga je rođen u Kamerunu, a njegov talenat su prepoznali treneri iz „Fondacije Samjuel Eto“, a ko zna, možda će baš on biti fudbalski naslednik čuvenog sunarodnika. Olinga poseduje i brzinu i znanje, a eto, već na startu je pokazao i zavidnu realizaciju. Talentovani napadač je iz Duale odmah stigao u Španiju, ali u Majorku gde je proveo dve godine (2009-2011). Oštro oko direktora omladinske škole Malage, Manuela Kazanove i brzina kojom je reagovao, dovela je 2011. malog Fabrisa u sunčanu Malagu gde ga je sunce vrlo brzo ogrejalo.
 
Naravno, Olinga je igrao za omladince i bio najzaslužniji što je Malaga prošle godine osvojila Kup kralja. Radost zbog velikog uspeha mu je bila malo pomućena jer zbog suspenzije nije igrao u finalu protiv Espanjola (1:0). Ipak, do te odlučujuće utakmice on je bio neprikosnoveni gospodar igre i dečaka iz Malage.
 
Sjajni trener Manuel Pelegrini našao se u nebranom grožđu na početku sezone i svakako je njegov potez, da najmlađeg ubaci u vatru, bio hrabar ali u neku ruku i iznuđen. Međutim, fudbal zna da bude opak režiser, a Olinga, koji je oberučke prihvatio pruženu šansu, bio je glavni glumac u svojoj debitantskoj predstavi. Zaslužio je aplauze i odmah, preko noći, postao ljubimac navijača. Ipak, vreme koje dolazi pokazaće da li će mu taj rekorderski gol doneti mesto u prvoj postavi, ili će ipak, bar zasad, biti džoker iskusnog čileanskog stratega.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: