Nazad

Zašto je Gvardiola izabrao Bajern?

Izvor: B92, Tanjug - Svetski sport - Četvrtak 17.01.2013 - 17:38

Odluka Pepa Gvardiole da karijeru nastavi u Bajernu izazvala je svojevrstan "zemljotres" u svetskoj fudbalskoj javnosti

Zašto je Gvardiola izabrao Bajern?

Njegovi bivši saigrači i saradnici složni su u oceni da će trofejni trener ostaviti dubok trag u nemačkom klubu.

"To je odličan potez. Neko vreme se pričalo o tome, tako da sam mogao da pretpostavim ovakav ishod. Verujem da će uspeti da sprovede svoje ideje u Bajernu", rekao je bivši napadač minhenskog kluba Karsten Janker.

Gvardiolina odluka je u neku ruku iznenadila ceo svet, pošto su se za Španca interesovali i Mančester Siti, Čelsi, Pari Sen Žermen i Milan.

"Bajern je veliki klub, a još je dodatno napredovao poslednjih godina. Biće to veliki izazov za Gvardiolu, a nemačka liga jedna je od najkvalitetnijih u svetu. Verujem da će Gvardiola biti uspešan u Minhenu, već je pokazao da zna da vodi ekipu punu zvezda", kazao je Janker.

On je dodao, medjutim, da navijači ne bi trebalo da očekuje da Bajern počne da igra isto kao Barselona u vreme kada ju je vodio Gvardiola.

"Nemački fudbal se ipak razlikuje od španskog i ne verujem da će iskopirati 'tika-taka' igru", zaključio je Janker.

Gvardiolin bivši saigrač iz Barselone, a sada kolega trener, Hoze Marija Bakero smatra je da Bajern prava sredina za trofejnog stručnjaka.

"On bi mogao nemačkim igračima da doda malo tog južnjačkog 'začina'. Srećan sam zbog Pepa, Bajern je veliki i sjajno organizovan klub. Nemačka je lepa zemlja i fudbal je tamo baš dosta napredovao, a karakterišu ga snaga, ali sve više i tehnička potkovanost igrača", smatra Bakero.

Srećan zbog Gvardioline odluke bio je i njegov bivši pomoćnik, a sada glavni trener Barselone Tito Vilanova.

"Do juče nisam znao šta je Pep odlučio. Ne znam koje opcije je još imao, ali sam siguran da je dobro razmislio pre nego što je doneo odluku. Bajern je sjajan klub sa odličnom infrastrukturom", naveo je Vilanova.

Argentinski internacionalac i član Barselone Havijer Maskerano, koga je Gvardiola doveo na Nou Kamp iz Liverpula, kazao je da se trener odlucico za Bajern jer minhenski klub ima odličnu fudbalsku školu.

"Verujem da se opredelio za Bajern zbog klupske fudbalske filozofije i zato što ima dosta domaćih igrača", zaključio je Maskerano.
Slično objašnjenje ima i bivši Gvardiolin saigrač iz Barselone Frank de Bur.

"Verovatno je izabrao Bajern zbog strukture kluba koja je u, odredjenoj meri, slična Barseloni. Pričao sam i sa bivšim trenerom Bajerna Lujem van Galom o tome. U Bajernu će sigurno razumeti Gvardioline ideje. Takodje, Bundesliga je sve jača, već je prevazišla Seriju A, a možda i Primeru. Atmosfera na stadionima slična je Premijer ligi", izjavio je De Bur.

Gvardiola je sa Bajernom potpisao ugovor do juna 2016. godine, a na leto će na klupi minhenske ekipe zameniti Jupa Hajnkesa.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: