Ajnštajn – od najvećeg uma do najgoreg muža?

Zivot i stil - Četvrtak 07.11.2019 - 14:33

Politehnički univerzitet u Cirihu odbio je da Milevi Marić posthumno dodeli diplomu. Kažu to im nedozvoljavaju univerzitetska pravila. Inicijativu o posthumnoj dodeli diplome pokrenula je italijanska fizičarka, novinarka, glumica Gabrijela Greizon.

Mileva Marić iAlbert Ajnštajn FOTO: Wikipedia Mileva Marić iAlbert Ajnštajn FOTO: Wikipedia
Tekst objavljen u rimskom dnevniku Republika Gabrijela Greizon počinje konstatacijom da je to „trebalo da bude jedna lepa priča, koju bismo s ponosom pričali mladim generacijama kao primer definitivnog preokreta, simbol lepog kraja, pružajući mladima mogućnost da sanjaju svoje velike snove“.
 
Ali hoćeš. „Ono što se desilo Milevi Marić doživele su mnoge žene početkom 20. veka, jer su takva bila pravila“, piše u odgovoru Politehničkog fakulteta u Cirihu na zahtev Greizonove da se Milevi Marić posthumno dodeli diploma.
 
Ajnštaj od najvećeg uma do najgoreg muža
 
Nazalost, krajnje pozitivna namera italijanske fizičarke za sada nema srećan kraj. Nauka je ponovo zatajila.
 
Kako Gabrijela Greizon objašnjava u tekstu dnevnika  La Republika posle višemesečne prepiske i razgovora sa predstavnicima Politehničkog fakulteta u Cirihu, pre nekoliko dana dobila je zvanično pismo u kome se sa žaljenjem konstatuje „da zbog pravila univerziteta nisu u mogućnosti da Milevi Marić daju posthumnu diploma, jer je dva puta pala poslednji, završni ispit“.
 
U obrazloženju univerziteta, dalje se navodi da diplomu ne mogu da joj dodele „ni na osnovu kasnijeg angažovanja u nauci, jer ne postoje njeni potpisani radovi“, što je i nemoguće, jer tada početkom 20 veka žene nisu imale pravo da potpisuju radove. Zanimljiv je završni deo pisma Rektorata Politehničkog univerziteta u Cirihu.
 
„Žao nam je zbog Mileve, ali imala je najgoreg muža, kojeg je žena mogla imati. Anštajn je onemogućavao Milenin put nauke, što se, inače često događalo ženama u tom periodu“, navodi se u pismu univerziteta.
 
Baš zato je, kaže italijanska fizičarka Gabrijela Grezon, podnela zahtev da se Milevi posthumno dodeli diploma, da bar najviše intelektualne institucije jedne zemlje delimično ublaže nepravdu.
 
Neshvatljivo je da, upravo najrazvijeniji deo društva, koji bi trebalo da je i najavangardniji, nije bio spreman da na simboličan, pozitivan način završi priču o Milevi, pružajući nadu mladim generacijama, koje su okrenute nauci, da veruju u svoje velike snove.
 
Gabrijela Grezon, tvrdi da neće odustati od namere da se izbori za Milevinu diplomu. Tim pre što to ne bi bio izuzetak, jer je nedavno u Velikoj Britaniji posthumno dodeljeno sedam diploma ženama, koj
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: