Ajnštanovo „Pismo o Bogu“ prodato za 2,9 miliona dolara na aukciji

Zivot i stil - Sreda 05.12.2018 - 11:50

Rukom pisano pismo Alberta Ajnštajna u kojem objašnjava sopstvene stavove o konceptu religije prodato je za skoro 2,9 miliona dolara, premašivši tako sva očekivanja na aukciji.

Ajnštajn se u pismu bavi pitanjem verovanja u Boga FOTO: Getty Images Ajnštajn se u pismu bavi pitanjem verovanja u Boga FOTO: Getty Images
Takozvano „Božje pismo“, odnosno „Pismo o Bogu“ napisano je 1954. godine i očekivalo se da će na aukciji u Njujorku postići cenu od oko 1,5 milion dolara.
 
Dobitnik Nobelove nagrade napisao je stranu i po dugo pismo kada je imao 74 godine. Poslao ga je nemačkom filozofu Erihu Gutkindu kao odgovor na jedan od njegovih radova.
 
Pismo se smatra ključnim u raspravi o odnosu između nauke i religije – i pokazuje kako je Ajštajn video taj odnos .
 
„Ovo izuzetno iskreno, privatno pismo napisano je godinu dana pre Ajnštajnove smrti i najvernije prikazuje njegove verske i filozofske poglede“, navodi se u saopštenju aukcijske kuće Kristis.
 
U pismu napisanom na nemačkom, Ajnštajn se bavi pitanjem verovanja u Boga.
 
„Reč Bog je za mene ništa drugo nego izraz i proizvod ljudskih slabosti“, piše on. „Biblija je kolekcija čuvenih, ali još uvek prilično primitivnih legendi.“
 
„Nikakva tumačenja, bez obzira koliko su suptilna, ne mogu da promene moje mišljenje“.
 
Fizičar u pismu pominje i svoj jevrejski identitet i piše da je on, „kao i sve druge religije, inkarnacija primitivnog sujeverja“.
 
„Jevrejski narod, kome pripadam i čiji mentalitet osećam, nije ništa drugačiji od drugih naroda“, piše on.
 
Ajnštajnova pisma već nekoliko puta bila ponuđena na aukcijsku prodaju.
 
Prošle godine, beleška pisana italijanskom studentu hemije, koji je odbio da se upozna sa njim, prodata je za 6.100 dolara.
 
Pismo je bilo deo velike zbirke prodate za 103.000 dolara. Među njima je bila i beleška iz 1928. godine u kojoj je pisao o trećoj fazi teorije relativnosti.
 
U Jerusalimu je 2017. godine Ajnštajnova beleška sa savetima za srećan život prodata za 1,56 miliona dolara.
 
Jedna rečenica glasi: „Mirni i skromni život će doneti više sreće nego potraga za uspehom i stalni nemir koji dolazi s tim.“
 
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: