Albanija i BiH najsiromašnije u Evropi, a Srbija...

Zivot i stil - Utorak 23.06.2020 - 13:23

Albanija i Bosna i Hercegovina najsiromašnije su države u Evropi prema podacima koje je protekle sedmice objavila evropska statistička agencija Eurostat, piše BiznisInfo.

Podaci o „stvarnoj individualnoj potrošnji“ (AIC) FOTO: Screenshot Podaci o „stvarnoj individualnoj potrošnji“ (AIC) FOTO: Screenshot

Albanija i Bosna i Hercegovina najsiromašnije su države u Evropi prema podacima koje je protekle sedmice objavila evropska statistička agencija Eurostat, piše BiznisInfo.

 

Agencija je objavila podatke o „stvarnoj individualnoj potrošnji“ (AIC), što je mera materijalne dobrobiti domaćinstava.
 
Na temelju prvih preliminarnih procena za 2019. godinu, pre nego što su države počele uvoditi mere zaštite od COVID-19, AIC po glavi stanovnika izražen u „standardima kupovne moći“ (PPS) kretao se u rasponu od 59 posto do 135 posto proseka Evropske unije širom 27 država članica.
 
Blagostanje na Zapadnog Balkanu je na znatno nižem nivou. AIC u Bosni i Hercegovini je bio tek 42 posto proseka EU, a lošije stoji samo Albanija sa 40 posto proseka. 
 
Severna Makedonija je bila na 43 posto proseka, Srbija na 49 posto, Crna Gora na 60 a Hrvatska 66 posto. 
 
Drugim rečima, domaćinstva u Albaniji i BiH najsiromašnija su u Evropi.
 
Inače, najviši nivo u EU zabeležen je u Luksemburgu, 35 posto iznad proseka EU. Nemačka je bila oko 23 posto iznad prosjeka, a slede je Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Švedska i Francuska, koje su sve zabeležile nivo između 5 posto i 20 posto iznad proseka EU-a.
 
Drugo merilo koje se navodi u istom izveštaju Eurostata je bruto-društveni proizvod po glavi stanovnika (GDP per capita) izražen takođe u PPS-u, koji je glavno merilo ekonomske aktivnosti.  
 
I po ovom merilu ponovo su na začelju Albanija sa 31 posto prosjeka EU, te BiH sa 32 posto prosjeka. Severna Makedonija ima 38 posto, Srbija 41, Crna Gora 50 a Hrvatska 65 posto proseka EU.
 
Najbogatiji u Evropi i po ovom merilu je Luksemburg, a slede Irska, Danska, Holandija, Austrija, Nemačka…
Biznis info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: