Bez šale: Polovina Amerikanaca veruje da dinosaurusi i dalje nastanjuju Zemlju

Zivot i stil - Petak 04.06.2021 - 12:18

Kada je „Park iz doba Jure“ od blokbastera postao teorija zavere, mnogi su se zapitali kada su istraživanja pokazala da gotovo polovina Amerikanaca veruje da dinosaurusi i dalje postoje u nekim delovima sveta.

„Dinosaurusi nas i dalje fasciniraju „Dinosaurusi nas i dalje fasciniraju" FOTO: Pixabay
Istraživanje je sproveo "Boat Rocker Studios" koji će uskoro na Diznijevom dečijem kanalu prikazati crtanu seriju Dino ranč namenjenu predškolcima.
 
Istraživači su anketirali 2.000 odraslih Amerikanaca i otkrili da četiri od 10 ispitanika veruje da su dinosaurusi izumrli pre 2.000 do 10.000 godina, mada je već odavno dokazano da su izumrli pre 66 miliona godina. Pored toga, oko 20 odsto Amerikanaca veruje da su izumrli pre samo 100 godina.
 
Oko 30 odsto veruje da su dinousauri i ljudi istovremeno živeli na Zemlji. Svaka četvrta osoba veruje da su dinosauri živeli sa slonovima, iako je nauka potvrdila da su slonovi nastali 10 miliona godina posle izumiranja dinosaura.
 
Otprilike 54 odsto ispitanika tvrdi da su oni živeli samo u Africi i Severnoj Americi.
 
Pored toga, svaki od ispitanika je trebalo da imenuje bar četiri vrste dinosaurusa, od više hiljada poznatih, i kao što se očekivalo, većina je znala samo tiranosaurus reksa.
 
Nešto više od trećine je uspelo da se priseti brontosaurusa koji je postao popularan zbog dečijeg filma Zemlja pre početka vremena. Ipak, 54 odsto nije uspelo da imenuje triceratopsa, dinosaurusa sa tri roga, koji se takođe pojavio u pomenutom filmu.
 
„Dinosaurusi nas i dalje fasciniraju, i još uvek imamo toliko toga o čemu ne znamo“, kaže paleontolog profesor Stiv Brusati sa Univerziteta u Edinburgu.
 
„Nova otkrića do kojih su došle nove generacije naučnika zaista su promenila naučnu percepciju o tome kakvi su zapravo bili dinosaurusi. Sada znamo da su to bile pametne, aktivne, dinamične životinje više poput ptica nego ogromnih ljuspavih guštera, kako ih često prikazuju“, dodaje profesor.
 
„Ukoliko želimo da budemo potpuno precizni, dinosaurusi u stvari nikada nisu potpuno izumrli – ptice potiču od dinosaurusa, što ih u stvari čini dinosaurusima“, zaključuje profesor Brusati.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: