Bizarni običaji širom sveta za koje nismo znali da postoje

Zivot i stil - Ponedeljak 15.02.2021 - 14:19

Zamislite sad da tri dana nakon venčanja ne smete u toalet

FOTO: Unsplash FOTO: Unsplash
Stigao je dan venčanja i vi ste između ostalog jedva čekali da degustirate ukusnu hranu. 
 
Zamislite sad da tri dana nakon venčanja ne smete u toalet.
 
Na svetu postoji zaista mnogo bizarnih i čudnih običaja o kojima jako malo znamo.
 
Neki od njih zaista ostavljaju bez komentara.
 
 
Bičevanje u islamskim zemljama i Indiji
 
Danas postoje vernici koji još uvek praktikuju običaje iz davnina. Jedan je od njih – počasno bičevanje za vreme oplakivanja Muharrama, Muhamedovog unuka koji je poginuo sa 72 ratnika u bici kod Karbale. Ljudi iz Indije i islamskih zemalja odaju mu počast jednom godišnje tako što se za vreme proslave uključuju u procesiju. Procesija nije prijatna za gledanje jer se muškarci bičuju lancima po leđima kako bi Muharramu odali počast, piše Zadovoljna.hr.
 
Na Madagaskaru se pleše sa mrtvima
 
Iako se ovo dešava sve ređe, pleme Malagasy na Madagaskaru ima jednu za mnoge morbidnu tradiciju. Svakih sedam godina vade svoje najmilije iz grobova i zamotavaju ih u čiste krpe bele boje. Sve to ipak ne bi ni bilo toliko čudno da ne dižu tela u vazduh i uz muziku plešu oko grobova. Zanimljiva tradicija ipak polako izumire.
 
Inicijacija iz dečaka u odraslog muškarca u Brazilu
 
Poznato je da plemena o kojima danas uglavnom vrlo malo znamo još uvek neguju tradicije svojih predaka. Jedna od njih pripada plemenu Satara Mawe u Brazilu.
 
Da bi dečak, član plemena, postao odrasli muškarac, treba da se podvrgne ritualu inicijacije. Ritual je jako bolan, a sastoji se od guranja ruku u korpicu u kojoj se nalaze mravi čiji su ubodi užasno bolni. Nazivaju se još i Paraponera clavata, odnosno poznatiji kao “angry bullet ant”, i svrstavaju se među pet životinja čiji ubodi su najbolniji.
 
Pripadnicima indonežanskog plemena zabranjeno je korišćenje toaleta tri dana nakon venčanja
 
U indonežanskom plemenu Tidong posle venčanja novopečenim mladencima zabranjen je odlazak u toalet tri dana, a veruje se da je razlog u tome što taj čin priziva srećan brak. Mladence čuvaju članovi porodice i paze na to da im daju minimalne količine hrane sve do trenutka kad ponovno mogu da obave nuždu.
Nova TV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: