Cink je važan za dobro zdravlje, ali šta se dešava kada ga unosite previše

Zivot i stil - Sreda 10.07.2024 - 09:15

Cink je neophodan za dobro zdravlje, tanka je linija između dovoljnog i prevelikog unosa.

Foto: Kmpzzz/Shutterstock Foto: Kmpzzz/Shutterstock
Cink je mineral u tragovima koji se nalazi u ćelijama u celom telu. Ovaj esencijalni nutrijent je ključan za različite telesne funkcije, uključujući imunološku funkciju, zarastanje rana, sintezu DNK i pravilan rast i razvoj. Cink takođe podržava metabolizam pomažući više od 300 enzima u telu da pravilno obavljaju svoj posao, od razlaganja hrane do stvaranja proteina.
 
Pored toga, cink može pomoći u zaštiti zdravlja vaše kože od štetnih sunčevih ultraljubičastih zraka i smanjiti rizik od raka kože. Nedostatak cinka može uticati na vašu sposobnost ukusa i mirisa.
 
Preporučuje se 11 miligrama dnevno za odrasle muškarce i osam miligrama za odrasle žene.
Trudnicama i dojiljama je potrebno 11 i 12 miligrama, za podršku razvoju fetusa i proizvodnji mleka. Važno je napomenuti da ove preporuke uključuju unos cinka iz svih izvora, uključujući hranu, piće i dijetetske suplemente, piše Ordinacija.hr.
 
Možete li uzeti previše cinka?
 
Hronična toksičnost cinka može ometati apsorpciju bakra, što dovodi do nedostatka bakra i neuroloških simptoma kao što su utrnulost i slabost. Da biste sprečili štetne efekte i održali opšte zdravlje i blagostanje, najbolje je uzimati cink iz uravnotežene ishrane i izbegavati prekomerne suplemente osim ako vam to ne savetuje zdravstveni radnik.
 
Iako je cink zaista koristan kada ste bolesni ili se osećate iscrpljeno, prekomerni unos hranom, suplementima i lekovima može dovesti do štetnih efekata na zdravlje.
 
ordinacija.hr

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: