Da li je gazirana voda uopšte dobra za zdravlje?

Zivot i stil - Nedelja 07.07.2024 - 07:06

Gazirana, ili kako je popularnije nazivaju mineralna voda, mnogima je omiljeno letnje piće, a reč je o vodi sa ugljen-dioksidom kako bi se stvorio osećaj mehurića.

Foto: Shutterstock/Hayati Kayhan Foto: Shutterstock/Hayati Kayhan
Njena popularnost leži upravo u osvežavajućem ukusu i nedostatku kalorija, što je čini zdravijom alternativom slatkim gaziranim pićima. Međutim, postoji određena zabrinutost zbog njenog uticaja na zdravlje zuba i probave, upozorava američka nutricionistkinja Čelsi Rej Buržoa, piše Health.
 
Gazirana voda je zapravo kiselo piće koje može vremenom da erodira zubnu gleđ, posebno ako se konzumira prekomerno.
Pored toga, zbog sadržaja ugljen-dioksida, možete doživeti nadimanje ili gasove. Međutim, gazirana voda može da bude vredan dodatak hidrataciji, posebno ako je uključena u dobro izbalansiranu ishranu, prenosi Tportal.hr.
 
Prednosti mineralne vode
 
Iako je poznata po svom osvežavajućem ukusu, gazirana voda takođe nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti kada je uključena u dobro izbalansiranu ishranu.
 
Doprinosi hidrataciji tela
 
Gazirana voda je dobra alternativa običnoj vodi, koja je za mnoge još jedan, ‘zabavniji’ način da zadovolje dnevne potrebe za vodom. Gazirana voda je jednako hidratantna kao i obična voda.
 
Međutim, njena karbonizacija može poboljšati iskustvo pijenja za neke ljude, čineći je prijatnijom za one koji nisu skloni da piju ili ne uživaju u pijaćoj vodi.
 
Zapamtite, dehidracija je često povezana sa fizičkim simptomima, kao što su suva usta, žeđ, glavobolja i umor.
 
Održavanje težine
 
Adekvatna hidratacija je neophodna za mnoge oblasti vašeg zdravlja i igra ključnu ulogu u kontroli težine. Pijenje gazirane vode može podržati gubitak težine povećanjem ukupnog unosa tečnosti i nuđenjem zadovoljavajućeg napitka bez kalorija i dodanog šećera. Pored toga, pijenje gazirane vode može pomoći u suzbijanju žudnje za slatkim pićima, kao što su sok ili gazirana pića, što vam olakšava da ostanete na pravom putu uz ishranu sa kontrolom kalorija. Štaviše, karbonizacija može stvoriti osećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija.
 
Ublažava simptome opstipacije
 
Istraživanja su otkrila da nedovoljan unos vode može povećati rizik od zatvora. Pijenje gazirane vode može pomoći u ispunjavanju vaših potreba za tečnošću za održavanje funkcionisanja digestivnog trakta.
 
Međutim, funkcija creva uključuje mnoge faktore načina života, uključujući redovnu vežbu i ishranu, tako da ako se ovo produži, vaš lekar može da vam ponudi smernice u vezi sa zdravljem vašeg digestivnog sistema i pravilnošću funkcionisanja creva.
 
Poboljšava sposobnost gutanja
 
Gazirana voda može poboljšati vašu sposobnost gutanja. Istraživanja pokazuju da gazirana voda stimuliše usnu duplju što može poboljšati vašu ukupnu funkciju gutanja. Jedna studija tražila je od 16 učesnika da progutaju različite tečnosti, uključujući gaziranu vodu, limunsku kiselinu i negaziranu vodu, ispitujući razlike u njihovom gutanju. Najveću sposobnost stimulacije mišića za gutanje pokazala je gazirana voda.
 
Potencijalni rizici od gazirane vode
 
Mnogi potencijalni rizici pijenja gazirane vode mogu se smanjiti konzumiranjem ovog pića u umerenim količinama zajedno sa drugim tečnostima. Međutim, postoji nekoliko rizika koje treba uzeti u obzir.
 
Zdravlje zuba
Obična gazirana voda je kisela tečnost zbog karbonizacije. Istraživanja su pokazala da različite vrste gazirane vode mogu imati širok raspon pH nivoa. Gazirana voda ima pH u rasponu od 4,18-5,87 (na pH skali od 0-14) u zavisnosti od brenda.
Niži pH ukazuje na povećanje kiselosti. Veća je verovatnoća da će pića sa pH nivoom nižim od 5,5 negativno uticati na zdravlje zuba, jer je ovaj nivo identifikovan kao rizik za demineralizaciju gleđi. Pijenje gaziranih pića može izazvati eroziju zuba, povećavajući rizik od razvoja karijesa i druge osetljivosti zuba, pa potražite savet od svog stomatologa.
 
Skriveni zaslađivači
 
Gazirana voda može da bude dobra alternativa za one koji ne vole da piju običnu vodu, međutim, neki brendovi dodaju razne zaslađivače kako bi poboljšali ukus. Iako se veštački zaslađivači obično dobro tolerišu kada se konzumiraju umereno, neke studije pokazuju da mogu imati štetne posledice po zdravlje kada se konzumiraju u velikim količinama. Oni mogu uticati na mikrobiom creva, crevnu apsorpciju hranljivih materija, pa čak i na anatomiju vašeg gastrointestinalnog (GI) trakta.
 
Mikrobiom creva je zajednica mikroba (npr. bakterija, gljivica, virusa) u vašem GI traktu. I pazite: neke gazirane pića čak sadrže i dodat šećer, tako da oni sa dijabetesom ili hroničnim zdravstvenim problemima možda žele da budu oprezni i izbegavaju pića sa dodatkom šećera.
 
Loše varenje
 
Gazirana voda može izazvati gasove i nadimanje kod nekih ljudi, posebno ako se konzumira u velikim količinama ili brzo. Oni koji osećaju nelagodu dok piju gaziranu vodu možda će morati da pređu na običnu vodu da bi izbegli nelagodnost. Mehurići i karbonizacija gazirane vode takođe mogu doprineti refluksu kiseline ili gorušici. Ljudi sa istorijom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) možda će morati da izbegavaju gaziranu vodu kako bi izbegli loše varenje. Zato razgovarajte o zdravlju creva sa svojim lekarom i pratite svoju toleranciju.
 
Koje su prednosti mineralne vode u odnosu na druga pića?
 
Pijenje gazirane vode nudi niz zdravstvenih prednosti u poređenju sa napicima kao što su kafa, soda, negazirana voda i sok.
Najočiglednija prednost je ukus bez dodatnih kalorija ili šećera koji se nalaze u gaziranim pićima, aromatizovanim vodama i drugim pićima. Doprinosi hidrataciji bez uticaja na nivo šećera u krvi poput običnih gaziranih pića, sokova i zaslađene kafe.
 
Iako gazirana voda može biti jednako hidratantna kao i obična voda, može pružiti prijatnije iskustvo.
 
Mineralna voda može da bude dobrodošla alternativa drugim pićima ako se konzumira u umerenim količinama.
 
Naravno, pazite na aromatizovane gazirane vode, koje obično sadrže prirodne ili veštačke arome. Pazite na dodane šećere ili zaslađivače i odlučite se za one koje koriste prirodne ekstrakte za aromu.
 
Nekoliko završnih saveta:
 
Koristite slamku: Pijenje gazirane vode kroz slamčicu smanjuje njen direktan kontakt sa zubima, čime se smanjuje rizik od erozije gleđi.
 
Pijte umereno: dok se gazirana voda generalno smatra bezbednom za prosečnu zdravu odraslu osobu, umerenost je ključna.
Izbegavajte prekomerni unos, posebno ako ste skloni gasovima i nadimanju.
 
Isperite usta vodom: Nakon što popijete gaziranu vodu, razmislite o ispiranju usta običnom vodom kako biste isprali sve preostale kiseline koje mogu izazvati probleme sa zubima.
Tportal.hr

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: