Da li je jogurt zaista najbolja zdrava hrana?

Zivot i stil - Ponedeljak 01.04.2024 - 09:37

Jogurt je za mnoge glavna namirnica - konzumiramo ga za doručak i večeru, čest je sastojak za deserte, pa čak od njega pravimo maske za lice.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Izvor je proteina, kalcijuma, fosfora i vitamina B i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrži mnogo živih bakterija za koje je utvrđeno da su korisne za zdravlje naših creva. Ali šta istraživanja kažu o specifičnim zdravstvenim prednostima koje donosi redovna konzumacija jogurta?
 
Jogurt je čest je u našim jelovnicima - odlično se "slaže" uz pržena jaja, idelan je sastojak za muslije i nezaobilazan uz sendviče ili burek. Osim toga što je ovaj osvežavajući napitak ukusan, takođe može biti koristan i za zdravlje jer sve više dokaza ukazuju na to da poboljšava imuni sistem, delimično smanjuje upale u telu i rizik od bolesti srca. Ipak, naučnici su oprezni i naglašavaju da su neophodne dodatne studije koje bi tačno potvrdile korisnost jogurta u navedenim segmentima.
 
Jogurt i dijabetesa tipa 2
 
Postoje "jake veze" između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2,  rezultati su istraživanja iz 2017. godine. Takođe, stručnjaci su analizirali studije koje su se bavile efektima probiotskog jogurta i uticajem na nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 i nisu našli nikakve koristi od konzumiranja probiotskog jogurta u poređenju sa običnim, piše Bi-bi-Si-Fud.  
 
Utiče na gubljenje kilograma, popravlja raspoloženje
 
Konzumiranje jogurta se dovodi u vezu sa gubitkom ili održavanjem težine tokom vremena. To je najverovatnije posledica promena u bakterijama debelog creva usled konzumiranja, navode istraživači sa Harvardske medicinske škole.
Međutim, naglašeno je da su potrebne dalje studije jer je trenutno teško dokazati "uzročno-posledični odnos" jogurta i kilograma.
 
Postoje dokazi da žive bakterije koje se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje. Osobe koje su konzumirali probiotike u jogurtu ili kapsulama uočili su određene koristi za svoje mentalno zdravlje, rezultati studija iz 2015. godine.
 
Koliko jogurta potrebno da bi telo "osetilo" njegove prednosti
 
Lekari naglašavaju da nije stvar u količini ovog napitka: "Radi se o doslednosti i dugovečnosti, a ne o količini. Malo i često je mnogo bolje od konzumiranja litre jogurta u jednom danu", kaže Rejčel Rigbi, predavač biomedicine na Univerzitetu Lankaster.
rt.rs

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: