Danas je Međunarodni dan muškaraca, a evo zašto se slavi

Zivot i stil - Petak 19.11.2021 - 13:53

Već 22 godine svakog 19. novembra obeležava se Međunarodni dan muškaraca koji ima za cilj prevazilaženje rodnih razlika i doprinosu rodnoj ravnoteži.

FOTO: Shutteratock FOTO: Shutteratock
Praznik se obeležava od 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a tokom godina stekao je potporu mnogih pojedinaca i udruženja poput Ujedinjenih nacija.
 
To je prilika za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dečacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za decu.
 
 
“Ne posmatraj. Reaguj!” protiv patrijarhata
 
Inicijativa “Ne posmatraj. Reaguj!” smatra da je upravo zato važno da obeležavamo ovaj dan i da na taj način izbijamo iz ruku sve „argumente“ konzervativnih muškaraca i žena o tome da su muškarci ugroženi, prenosi BizLife.
 
“Patrijarhat, pored žena ugrožava i muškarce. On od njih traži da budu “jaki”, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju, a takvi zahtevi kreiraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju zdravlje”, navode oni.
 
Ova Inicijativa poziva muškarce u svojoj okolini da urade preventivni pregled srca i krvnih sudova, ili abdomena, provere krvni pritisak, izmere nivo šećer u krvi, odu na PSA test…
 
“U 21. veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu i patrijarhatu. Učešće muškarca, kao saveznika i partnera je veoma značajno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Hajde na današnji dan i to da pohvalimo”, ističu predstavnici “Ne posmatraj. Reaguj!.
 
Oni pozivaju muškarce da budu saveznici u borbi protiv nasilja prema ženama i da se priključe potpisujući Povelju na www.reaguj.org.
BizLife, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: