Englezi besni zbog ulaznica: Na Tutankamona za 5.000 dinara

Zivot i stil - Utorak 05.11.2019 - 12:26

Izložba "Tutankamon: Blaga zlatnog faraona" otvorena je nedavno u Londonu. Ova izložba sadrži preko 150 autentičnih predmeta iz grobnice, a mnogi se nalaze prvi a možda i poslednji put izvan Egipta.

Izložba će do maja 2020. godine obilaziti svet FOTO: EPA-EFE Izložba će do maja 2020. godine obilaziti svet FOTO: EPA-EFE
Ova izložba će od marta 2018. do maja 2020. godine obilaziti svet - već je bila postavljena u Americi i Francuskoj, a poslednja stanica nakon Engleske joj je Australija.
 
Novi stalni izložbeni prostor za blago iz Tutankamonove grobnice gradi se u Velikom egipatskom muzeju u Kairu tako da je ovo poslednji put da se sadržaj grobnica predstavlja van Egipta.
 
Inače, Sači galerija, u kojoj se izložba održava našla se na udaru kritika javnosti zbog visokih cena ulaznica. Naime, sa cenom od 37,5 funti (43,5 evra, odnosno oko 5.000 dinara), ovo je "najskuplja" izložba u Britaniji.
 
Uz to, posetioci će morati da plate dodatnih 17 evra kako bi u turi obišli i virtuelnu grobnicu, kao i da bi dobili audio vodič.
 
Ogromna prodavnica suvenira, koja zauzima čitavu galeriju u dve prostorije, takođe može dosta da zaradi. Raspon cena u njoj kreće se od oko 8 evra, pa sve do čak preko 2.500 evra za posebna limitiranja izdanja knjiga. Teglica sa peskom košta oko 11 evra, a kamena figurica Tutankamona visoka 12 centimetara košta 17 evra. Najpopularnije su sunčane naočare koje koštaju oko 14 evra. U suvenirnici možete kupiti čak i mumificirane gumene patkice koje koštaju 8 evra.
 
Ako planirate da posetite muzej koštaće vas dosta i garderober. Ostavljanje kišobrana košta 1 evro, kaput 2, a torba oko 3 evra.
 
Dodatno, mediji u toj zemlji kritikuju organizatore jer posteri koji je najavljuju "suptilno sugerišu" da se među artefaktima nalazi i Tutankamonova posmrtna maska, iako nije izložena.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: