Facebook ukinuo više desetina hiljada aplikacija

Zivot i stil - Subota 21.09.2019 - 13:31

Facebook je objavio da je ukinuo više desetina hiljada aplikacija koji su potencijalno predstavljale opasnost za privatnost korisnika, pokazala je interna istraga vođena na milionima aplikacija.

Moguća opasnost po privatnost FOTO: Flickr Moguća opasnost po privatnost FOTO: Flickr
Društvena mreža je pokrenula tu istragu nakon skandala sa Kembridž Analitikom 2018. godine, kada je je jedan zviždač otkrio da je ta britanska kompanija vodila kampanje masovnih manipulacija putem aplikacija na Facebook-u kako bi uticala na američke i britanske birače.
 
"Tada smo obećali da ćemo pregledati sve aplikacije koje imaju pristup velikim količinama informacija o korisnicima pre promene naših propisa 2014. godine", naveo je Ajme Arčibong, potpredsednik Facebook-a.
 
Za tu veliku istragu platforma je radila sa "stotinama advokata, istražitelja, analitičara i inženjera, kako bi bolje razumeli mehanizme zloupotrebe, i otklonili štetne činioce među programerima".
 
Suspendovano je 400 programera, ali te aplikacije za ljude ne predstavljaju nužno pretnju, rekao je Arčibong.
 
Nakon izbijanja skandala sa Kembridž Analitikom u martu 2018. godine, Google i Facebook su bili izloženi posebnoj pažnji vlada u Sjedinjenim Državama i u Evropi u vezi sa korišćenjem ličnih podataka.
 
Agencija za zaštitu američkih potrošača je u julu odredila Facebook-u rekordnu kaznu od pet milijardi dolara jer je prevario svoje korisnike u vezi sa kontrolom njihovog privatnog života, posebno tokom masovnog curenja ličnih podataka prema britanskoj kompaniji Kembridž Analitika, upletenoj u predsedničku kampanju Donalda Trampa i u kampanju za Bregzit u Velikoj Britaniji.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: