Zivot i stil - Nedelja 29.12.2024 - 09:16
Svima nam se bar jednom desilo da smo pojeli obilan obrok, a zatim poželeli da legnemo i odmorimo nekoliko sati.
Foto: ShutterstockShutterstock/Stock-Asso
Čini se da za to postoji naučni razlog, a gastroenterolozi su za
„HuffPost“ objasnili o čemu se radi.
Oni smatraju da je verovatnije za pospanost odgovoran obrok,bogat ugljenim hidratima, koji u kombinaciji sa šećerom dovodi do „kome“ izazvane prejedanjem.
Pospanost nakon obroka, poznata i kao „food coma“, odnosi se na „onaj slatki, pospani osećaj nakon velikog obroka“.
Prema rečima gastroenterologa dr Dipinder Gojal, postprandijalna pospanost se uglavnom javlja tokom praznika kada konzumiramo velike obroke, puno šećera i alkohola koji mogu izazvati ovo stanje.
Zašto se osećate pospano nakon obilnog obroka?
Pospanost se javlja zato što se krv iz mozga preusmerava u probavni sistem da obradi sav taj dodatni unos hrane.
„Što je obrok veći, to više krvi ide u probavni sistem da bi pomoglo varenju. Manje krvi u mozgu čini nas pospanim. Ali kvalitet sna može biti narušen zbog konzumiranja alkohola i probavnih problema uzrokovanih teškim hranu“, ističe dr Rič Džozef.
Ako imate bilo kakvo zdravstveno stanje, kao što je apneja u snu ili hipotireoza, to takođe može doprineti pospanosti nakon obroka.
Ugljeni hidrati su zapravo najveći „krivac“ za pospanost nakon jela.
Pire krompir, batat, nadev, peciva i pite puni su ugljenih hidrata koji mogu da naruše ravnotežu šećera u krvi.
Rešenje leži u dodavanju namirnica bogatih vlaknima, kao što su zelena salata, bundeva ili prokelj, koje mogu pomoći u suzbijanju letargičnih efekata ugljenih hidrata, prenos
Index.hr.
„Ako je obrok obilan i sastoji se od raznih ugljenih hidrata, masti i proteina, verovatno će izazvati manji skok šećera u krvi, posebno ako prvo jedete proteine i masti, a zatim slatke ugljene hidrate“, zaključuje dr Džozef.
Huff Post, index.hr
Vrati se na kategoriju Zivot i stil