Giglova nova funkcija: Preko vremenske linije moći ćemo da pratimo klimatske promene

Zivot i stil - Subota 17.04.2021 - 16:24

Google Earth je danas dodao „tajmlaps“ (vremensku liniju) funkciju koja pruža uvid u to kako klimatske promene, urbanizacija i krčenje šuma utiču na klimu tokom poslednje četiri decenije.

24 miliona satelitskih slika FOTO: EPA 24 miliona satelitskih slika FOTO: EPA
Vremska linija, sačinjena od 24 miliona satelitskih slika, zajedno sa 800 uređenih video-zapisa i interaktivnih vodiča, omogućava korisinicima da vide kako se menjalo bilo koje mesto na planeti, koristeći podatke NASA, Lendsat programa američkog Geološkog zavoda i programa Kopernikus Evropske unije, javlja Rojters.
 
Klimatske promene izazvale su česte i jake poplave, suše, oluje i toplotne talase, a one su i razlog zbog kojeg raste globalna prosečna temperatura vazduha.
 
Funkcija vremenske linije na GOOGLE EARTH platformi pokazuje, na primer, kako su se menjale obale, širili gradovi i nastajala poljoprivredna zemljišta uz istovremeno nestajanje glečera, šuma i reka.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: