Greškom osuđeni Amerikanci posle 36 godina pušteni na slobodu

Zivot i stil - Četvrtak 28.11.2019 - 14:43

Trojica muškaraca koji su pogrešno osuđeni za ubistvo u američkoj saveznoj državi Merilend posle 36 godina provedenih u zatvoru izašli su na slobodu.

Majka je sačekala Čestnata na slobodi FOTO: AFP Majka je sačekala Čestnata na slobodi FOTO: AFP
Alfred Čestnat, Endru Stjuart i Rensom Votkins osuđeni su na doživotne robije 1984. zbog ubistva četrnaestogodišnjeg dečaka.
 
Oslobođeni su u ponedeljak pošto je sudija u Baltimoru završio reviziju njihovog slučaja.
 
Suđenje je ponovo počelo ove godine kada je Čestnat poslao pismo baltimorskoj Jedinici za integritet osuđenika.
 
Uvrstio je i dokaze koji nisu bili poznati ranije.
 
Čestnat, Stjuart i Votkins su kao tinejdžeri uhapšeni novembra 1983. posle smrti Duita Daketa, koji je upucan u vrat na putu do škole, a tom prilikom mu je ukradena i jakna.
 
Duitova smrt izazvala je ogromnu medijsku pažnju. To je bila prva smrtonsona pucnjava u javnoj školi u Baltimoru.
 
„Ova tri čoveka su osuđena kao deca, zašto što su policija i tužilaštvo pogrešno postupali“, rekla je državna tužiteljka Merilin Mozbi, posle njihovog izlaska na slobodu.
 
U izjavi njenog kabineta navodi se da su „detektivi označili trojicu 16-godišnjaka i izgradili slučaj na osnovu svedočenja drugih tinejdžera, koja su dobijena uz prinudu“.
 
Tužioci su saopštili da je policija tokom prvobitne istrage ignorisala tvrdnje više svedoka koji su drugu osobu označavali kao ubicu, kao i da je ovu trojicu bilo nemoguće identifikovati na osnovu foto robota.
 
Svi svedoci sa suđenja su sada javno opozvali svoje tvrdnje, kaže Mozbi.
 
„Ne mislim da je ovo danas pobeda, to je tragedija. I mi treba da priznamo našu odgovornost za to“, rekla je.
 
Drugi osumnjičeni preminuo je 2002. godine.
 
Dokumente ovog predmeta sudija je prethodno zapečatio, ali je Čestnat prošle godine uputio zahtev da se otvore u skladu sa javnim interesom.
 
Na konferenciji za medije Votkins je rekao da „ovo nikada nije trebalo da se desi“.
 
„Ova borba nije gotova. Čućete nas ponovo“, rekao je.
 
Mozbi je, takođe, najavila da će pokrenuti novi program koji bi trebalo da omogući ljudima da se po izlasku na slobodu lakše vrate u društvo – projekat uključuje podršku u obrazovanju i mentalnom zdravlju.
 
Država Merilend nema pravnu regulativu koja se bavi pogrešno osuđenim pojedincima, dodala je, te će se potruditi da se i to promeni.
 
Po trenutnim zakonima nadležni imaju mogućnost da im plate odštetu.
 
U oktoboru su nadležno odlučili da oko devet miliona dolara isplate petorici osuđenika, koji su decenijama greškom bili iza rešetaka.
 
Volter Lomaks – koji je bio osuđen na 38 godina robije zbog ubistva – dobio je tri miliona, najveću isplatu koju je ova država u istoriji isplatile pogrešno osuđenom.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: