Gvarneri vredan deset miliona evra

Zivot i stil - Petak 29.04.2022 - 11:48

Instrument star skoro tri veka, hvaljen kao "Leonardo da Vinči među violinama", mogao bi da dostigne cenu od čak 10 miliona evra na aukciji koja će se održati za mesec dana, saopštila je francuska aukcijska kuća Agut, koja nadgleda prodaju.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
Instrument je 1736. napravio čuveni italijanski lutijer Đuzepe Gvarneri (poznat i po nadimku Gesu, na italijanskom Isus), koji je dolazio iz poštovane porodice Gvarneri iz Kremone, gradića u Lombardiji, koja je rodno mesto i drugih violinskih genijalaca poput Antonija Stradivarija, Frančeska i Vinćenca Ruđerija, i porodice Amati.
 
Njegovo rivalstvo sa Stradivarijem rezultiralo je gotovo savršenom harmonijom violina, i iako se oba umetnika drže nominalno na istom pijedestalu, za mnoge istaknute „igrače“ i kolekcionare Gvarnerijevi instrumenti su najpoželjniji od svih, a često se nazivaju „Del Gesùs“ (dela Isusa), posebno jer su sve njegove violine nakon 1731. godine imale u sebi inkorporiran nomen sacrum i krst u intarziji.
 
Đuzepeovi instrumenti su se značajno razlikovali od porodične tradicije, posebno odišući stilom i autentikom.
 
Za razliku od Stradivarija, Gvarnerijeve violine često imaju tamniji, robusniji i zvučniji ton. Preostalo ih je na svetu manje od 200, uz jedno violončelo sa gravurom njegovog oca, iz 1731. godine, koju je Gvarneri dovršio. I jedan asteroid je nazvan u Gvarnerijevu čast.
 
„Postoji mnogo violina, ali ova je kao da prodajete sliku Rembranta, Goje ili čak Leonarda da Vinčija“, rekla je Sofi Perin iz aukcijske kuće Agut u blizini Pariza.
 
Gvarnerijeva violina sa javorovom podlogom, napravljena je u piku njegovog kreativnog stvaralaštva, stoga ne čudi što će aukcija 3. juna biti istorijska. Njoj će prethoditi tri dana rigidne supervizije i provera. Osnovna cena je procenjena na 4 do 4,5 miliona evra, ali Perin je uverena da ide na deset.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: