Zivot i stil - Utorak 01.10.2024 - 09:58
Jabukovo sirće je kiselkasti voćni napitak koji se dobija fermentacijom jabukovog soka ili celih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preliv za salate, marinadu, ili kao sastojak u raznim jelima.
Foto: Shutterstock/Dmitrii Ivanov
Osim toga, često se koristi kao prirodni konzervans, ali i kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju domaćinstva.
Jabukovo sirće je vrlo zdrav napitak koji može da pomogne za bolje i lakše varenje, regulaciju nivoa šećera u krvi, mršavljenje i održavanje zdrave telesne težine, kao i jačanje imuniteta, što je u sezoni virusa, koja nam stiže, jako važno,
piše Danas.
Zato, iskoristite sezonu jabuka, i pored divnih poslastica poput lenje pite sa jabukama, napravite i jabukovo sirće koje možete da koristite na razne načine.
Sledi detaljan recept:
Jabukovo sirće
Sastojci:
6-8 zrelih jabuka
1 litar vode (filtrirane ili prokuvane)
100-150 g šećera (po ukusu)
Priprema:
Operite jabuke i isecite ih na komade (ne morate ih ljuštiti ili cediti).
Stavite iseckane jabuke u stakleni sud ili drvenu posudu. Dodajte šećer i prelijte sve vodom tako da pokrije jabuke.
Pokrijte sud gazom ili čistom krpom i osigurajte je gumicom. Ostavite na tamnom i toplom mestu (oko 20-25°C) na 3-4 nedelje.
Svakodnevno mešajte smesu da bi se sprečila pojava plesni i da sok ravnomerno fermentiše.
Nakon 3-4 nedelje, procedite tečnost kroz gazu ili cediljku u čistu staklenu flašu. Čvrste delove jabuka uklonite.
Vratite tečnost u sud i ponovo pokrijte gazom. Ostavite još 4-6 nedelja, mešajući povremeno.
Nakon ovog perioda, jabukovo sirće bi trebalo da bude spremno. Ukoliko vam se svidi kiselost, možete ga flaširati, a ako želite jaču kiselost, ostavite ga još nekoliko nedelja.
Čuvaj sirće na hladnom i tamnom mestu i koristite po potrebi, piše
Danas.
Danas
Vrati se na kategoriju Zivot i stil