Italijanki u 100. godini obnovljena vozačka dozvola

Zivot i stil - Četvrtak 09.06.2022 - 12:06

Italijanki Kandidi Uderco obnovljena je vozačka dozvola iako je napunila 100 godina, čime je postala zasigurno bar treći stogodišnjak u toj zemlji koji je i zvanično još sposoban da vozi.

FOTO: Twitter FOTO: Twitter
Stogodišnja Italijanka Kandida Uderco dobila je novu vozačku dozvolu nakon što je prošla očni pregled u jednoj auto-školi u okrugu Vićenca.
 
Živahna stogodišnjakinja kaže da voli da bude samostalna i da joj je drago što ne mora da je vozi sin. Ističe da joj je vid toliko dobar da može da čita novine bez naočara.
 
„Nova dozvola me čini jako srećnom i učiniće da se osećam malo slobodnije. Imam sreće, imam 100 godina i to što sam zdrava je i za mene iznenađenje. Nikada ne uzimam tablete, samo povremeno pilulu za spavanje", rekla je Kandida.
 
Kandida je ispričala da joj je u životu žao samo to što je izgubila muža još kao relativno mlada, prenosi RTS.
 
„Odlučila sam da ostati živ znači uživati što je više moguće. Počela sam da idem u duge šetnje sa prijateljima, to mi je pomoglo da se borim sa tugom. Nakon što sam otišla u penziju pridružila sam se pešačkoj grupi i od tada nisam propustila nijedan izlet. Svake nedelje u šest ujutro spremna sam da krenem", ističe Kandida.
 
Vozačke dozvole za starije od 80 godina obnavljaju se u Italiji na svake dve godine, a vozači moraju da dostave lekarsko uverenje da su fizički i psihički sposobni.
 
Ne zna se poznato koliko stogodišnjaka u Italiji još uvek vozi, ali slučaj Kandide Uderco nije jedini u poslednjih nekoliko godina. Muškarac sa Sicilije koji je prošle godine napunio 100 godina proslavio je obnavljanje dozvole kupovinom novog automobila, a četvorotočkaša se nije odrekao ni njegov sunarodnik iz Kampanije.
 
Populacija stogodišnjaka u Italiji je među najvećima u Evropi i broj ljudi koji dožive stotu nastavlja da raste. Prema podacima koje je početkom maja objavila nacionalna agencija za statistiku, Italija ima 20.456 stogodišnjaka, a 2019. bilo ih je 14.456. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: