Izbegnite trovanje: TEST OD PET SEKUNDI otkriva da li je meso sveže ili ne!

Zivot i stil - Subota 13.07.2019 - 11:16

Pre stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, a za to vam ne treba više od pet sekundi.

Pre stavljanja u korpu dobro ga pogledajte FOTO: Free Images Pre stavljanja u korpu dobro ga pogledajte FOTO: Free Images
Boja, količina vode i prošaranost belim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama, te je li sigurno za pripremu. Izbegnite neukusna jela ili letna trovanja hranom u samo nekoliko koraka.
 
Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do trgovine prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju valja paziti i na izgled mesa.
 
Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.
 
Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme biti vode. Pre stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, a za to vam ne treba više od pet sekundi.
 
“Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, naglasila je Roesicke.
 
Boja
 
Idealna boja zavisi o tome o kojem se mesu radi. Teletina bi morala da bude svetla, ali ne bela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati, naglašava Roesicke.
 
Čvrstoća
 
Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga je li pakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.
Prva TV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: