Izbori u BiH: Mladi u Brčkom protiv podela

Zivot i stil - Ponedeljak 08.10.2018 - 12:31

Kako se mladi u Brčkom, gradu koji mnogi nazivaju "Bosna u malom", umetnošću suprotstavljaju tradicionalnim podelama, posebno podgrejanim u izbornoj kampanji.

Pavle Vuisić, Mustafa Nadarević, Boris Dvornik na zida kraj Save Foto: BBC Pavle Vuisić, Mustafa Nadarević, Boris Dvornik na zida kraj Save Foto: BBC
Pavle Vuisić, Mustafa Nadarević i Boris Dvornik u Brčkom. Nije vic, niti anegdota, već inicijativa grupe mladih iz ovog grada koji žele da pošalju poruku mira. 
 
Na šetalištu kraj reke Brke, blizu ušća u Savu, na velikom, starom i gotovo oronulom zidu naslikana su trojica velikana jugoslovenskog glumišta. 
 
"Želeli smo da kroz umetnost poručimo da granice između nas ne postoje, da su nevidljive i da moramo da ih prevaziđemo. Tako se rodila ideja da našem gradu, državi i regionu poklonimo ove murale", kaže Mirsad Zahirović, 26-godišnji student političkih nauka iz distrikta Brčko. 
 
On je ujedno i vodio neformalnu grupu mladih aktivista "Distrikt tim" koja je ovaj projekat realizovala. 
 
Ideja je, objašnjava Zahirović, da se građani podstaknu i aktiviraju da rade na pomirenju i izgradnji poverenja na ovim prostorima. 
 
"To je poruka mladih ovoga grada, možemo zajedno, hoćemo zajedno. Samo tako možemo napredovati, ako počnemo da se odvajamo kao u prošlosti, nećemo daleko dogurati", kaže on. 
 
Trojica naslikanih glumaca danas predstavljaju zasebne države - Srbiju, Bosnu i Hrvatsku - čije granice jesu uspostavljene posle rata u Jugoslaviji. 
 
Posle rata se nije činilo mogućim da će Brčko, nakon hiljade izgubljenih života, uspeti da funkcioniše, posebno kada je u pitanju suživot. 
 
Ipak, skoro tri decenije kasnije, Brčko distrikt ostaje primer da je suživot tri naroda na ovim prostorima i te kako moguć.
 
Ova zasebna teritorijalna jedinica unutar Bosne i Hercegovine uspeva da funkcioniše samostalno - ima sopstvene obrazovne, bezbednosne i zdravstvene institucije, izvršnu i zakonodavnu vlast. 
 
"Zahvalan sam što sam odrastao u sredini koja je drugačija u odnosu na ostale gradove BiH koji su dosta podeljeni", priča Zahirović. 
 
Ipak, u vreme predizborne kampanje, nacionalistička retorika sa ciljem podela među biračima se tradicionalno pojačava. 
 
To je ujedno i gorući problem sa kojim se mladi suočavaju, smatra Zahirović. 
 
"Svi se predstavljaju kao branioci i sve povezuju sa ratom vraćajući nas 25 godina unazad. Forsira se nacionalizam kako bi mlade odvojili u torove i imali glasačko telo", kaže on.
BBC, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: