Izgubljeni kontinent „Velika Adrija“ pronađen ispod Evrope

Zivot i stil - Utorak 24.09.2019 - 13:44

Istraživači su otkrili skriveni kontinent na Zemlji, ali to nije Atlantida. Pronašli su ga dok su rekonstruisali evoluciju složene geologije mediteranskog basena, koja se uzdiže planinskim lancima i uranja u mora od Španije do Irana. Kontinent se zove Velika Adria.

Odcepila se od Severne Afrike i sakrila pod južnu Evropu FOTO: sciencemag.org Odcepila se od Severne Afrike i sakrila pod južnu Evropu FOTO: sciencemag.org
Veličine je Grenlanda i odcepila se od Severne Afrike, a sakrila se pod južnu Evropu pre oko 140 miliona godina.
 
„Zaboravite Atlantidu“, rekao je Duve Van Hinsbergen, autor studije i profesor globalne tektonike i paleogeografije na Univerzitetu Utrehtu.
 
Ne shvatajući to, ogroman broj turista godišnje provodi godišnji odmor na izgubljenom kontinentu Velika Adrija.
 
Studija je objavljena ovog meseca u časopisu "Gondwana Research".  Istraživanje evolucije planinskih vrhova može pokazati evoluciju kontinenata.
 
„Većina planinskih lanaca koje smo istraživali potiče sa jednog kontinenta koji se od Severne Afrike odvojio pre više od 200 miliona godina“, rekao je Van Hinsbergen, i dodao da je jedini preostali deo ovog kontinenta pruga koja vodi od Torina preko Jadranskog mora do 'pete' čizme Italije.
 
To područje geolozi nazivaju Adria, pa istraživači za ovu studiju prethodno neotkriveni kontinent nazivaju Velika Adria.
 
U mediteranskom regionu geolozi imaju različito razumevanje tektonike ploča. Tektonika ploča je teorija koja stoji iza formiranja okeana i kontinenata, a za ostale delove Zemlje ta teorija sugeriše da se ploče ne deformišu kada se kreću jedna pored druge u oblastima sa velikim linijama raskola. Tako su Turska i Mediteran, potpuno različiti.
 
„To je jednostavno geološki nered: sve je zakrivljeno, slomljeno i naslagano. U poređenju sa ovim, Himalaji predstavljaju prilično jednostavan sistem. Tamo možete da pratite nekoliko velikih linija  na udaljenosti većoj od 2.000 kilometara“, rekao je Hinsberger.
 
U slučaju Velike Adrije, veći deo bio je pod vodom, prekriven plitkim morem, koralnim grebenima i sedimentima.
 
Sedimenti su formirali stene koje su isklesane. Velika Adrija bila je priklještena pod plaštom Južne Evrope. Te odsečene stene postale su planinski lanci na Alpima, Apeninima, Balkanu, Grčkoj i Turskoj.
 
Ostaci izgubljenog kontinenta mogu se videti u planinama Bik u Turskoj.
„Subdukcija, uranjanje jedne ploče ispod druge, je osnovni način formiranja planinskih lanaca“, rekao je Van Hinsbergen.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: