Jazavac otkrio pećinu sa rimskim blagom u Španiji

Zivot i stil - Ponedeljak 10.01.2022 - 14:13

Gladni jazavac je možda doveo do otkrića starih rimskih novčića u jednoj pećini u Španiji, preneli su evropski mediji.

FOTO: EPA FOTO: EPA
Istraživači su uvereni da je jedan jazavac koji je očajnički tražio hranu doveo do otkrića skrivene riznice sa 209 rimskih dukata u pećini kod gradića Grado u regionu Asturija na severu Španije.
 
Arheolozi su pozdravili ovo otkriće ocenivši da je "izuzetno jer su pronađeni novčići iz perioda od trećeg do petog veka nove ere".
 
Rimski novčići su pronađeni svega nekoliko metara od jazbine jazavca nekoliko meseci nakon velike snežne oluje Filomena koja je donela ogromne količine snega u nekim delovima Španije.
 
"Istraživači smatraju da je sneg naterao jazavca da kopa u potrazi za hranom u blizini svoje jazbine i da je tako umesto hrane pronašao skriveni trezor sa rimskim novčićima iskovanim u Konstantinopolju i Solunu", rekao je arheolog Alfonso Fanjul Peraza za španski dnevnik El Pais, prenosi londonski Gardijan.
 
Većina pronađenih kovanica je napravljena od bakra i bronze, a veruje se da je najveći novčić težak više od osam grama sa oko 4 odsto srebra, iskovan u Londonu.
 
"Do danas, ovo je najveća riznica rimskih novčića pronađena u pećini na severu Španije", potvrdili su istraživači u nedavno objavljenom izveštaju.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: