"Jugoslavija" u tanjiru, na evropskom putu

Zivot i stil - Sreda 24.10.2018 - 09:27

SEGEDIN - Dok se u Srbiji sve više specijalizovanih restorana egzotičnih kuhinja, naša kuhinja se plasira van granica. Tako je jedan preduzetnik odlučio da domaću "jugoslovensku" kuhinju ponudi Mađarima i nedaleko od Segedina otvori Original restoran "Jugoslavija".

Mađari gurmani kao i Jugosloveni FOTO: Free Images Mađari gurmani kao i Jugosloveni FOTO: Free Images
Od Vardara, pa do Triglava. Ali ne u igri i pesmi kako smo navikli da se oživljava jugonostalgija. Već u tanjiru. Specijaliteti s područja bivše Jugoslavije. I ništa tu ne bi bilo čudno da se sve to ne dešava u – Mađarskoj. Zemlji u kojoj je naša kuhinja, baš kao i Šurda, na dobrom glasu. 
 
"Mađari su kao ljudi, isto kao Jugosloveni bivši, gurmani. Oni vole tu začinjeniju hranu i jela sa roštilja i zbog toga je to verovatno i tako. Bilo je raznih pokušaja u Segedinu da se otvori autentičan srpski restoran, ali malo-malo pa se to pretvorilo u mađarski restoran ponovo", kaže Geza Čilag, konobar.
 
Na zidovima nema istorijskih ličnosti. Već mesta po kojima je Jugoslavija (bila) poznata. U personalu različiti dijalekti bivše Jugoslavije, Vojvodina, centralna i južna Srbija. 
 
"Tajna je u receptu, mesu, u spremanju i tako. To je to", kaže Slađan Milošević, kuvar iz Vranja.
 
"Jako zanimljivo i jako čudno. Prvi put se susrećem s mađarskim jezikom, pa je malo i teško za rad", kaže Aleksa Negovanović, konobar iz Jagodine.
 
Sve ih je na jednom mestu okupio privrednik koji posluje u Nemačkoj, Češkoj i Mađarskoj, poreklom iz Ćuprije.
 
"Nudimo zato što je lepo ime, što se zna za to ime, zato što je bio kvalitet i samo zbog toga. Za sve ljude, dobre ljude, dobre putnike, dobre namernike i sve ostale", kaže Zoran Ćirković, vlasnik restorana Jugoslavija.
 
Staro kamiondžijsko pravilo glasi gde je pun parking, tu je i dobra hrana. A ova Jugoslavija se nalazi nekoliko kolimetara severno od njenih nekadašnjih granica.
RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: