Kad bol umine zbog muzike

Zivot i stil - Petak 21.12.2018 - 12:02

U izveštaju koji su objavili u časopisu "Anali hirurgije" naveli su da se blagodeti muzike pogotovo primećuju kod pacijenata koji su birali da slušaju omiljene rime

Muzikoterapija krije još iznenađenja FOTO: Depositphotos Muzikoterapija krije još iznenađenja FOTO: Depositphotos
MUZIKOTERAPIJA je odavno, i zasluženo, dobila na značaju, ali kako se njeni dometi još istražuju, naučnici pretpostavljaju da ćemo se tek iznenaditi njenim moćima. Ono što je poznato i priznato jeste da slušanje muzike pre, za vreme i posle operacije znatno umanjuje bol, reguliše krvni pritisak i brzinu otkucaja srca. Tako su utvrdili naučnici sa Univerziteta u Cirihu, predvođeni dr Dajanom Veter.
 
Stručnjaci su analizirali podatke dobijene iz 47 studija sprovedenih u prethodnih 15 godina, na osnovu kojih su zaključili da muzika ublažava bol za 31 odsto, čime smanjuje i korišćenje analgetika za 29, a anksioznost za 34 odsto. U izveštaju koji su objavili u časopisu "Anali hirurgije" naveli su da se blagodeti muzike pogotovo primećuju kod pacijenata koji su birali da slušaju omiljene rime.
 
- To znači da bi informisanje pacijenata o pozitivnim efektima muzike moglo da ubrza i njihov oporavak - kaže dr Veter. - Međutim, neophodno je da to postane zvanična praksa koja će da se usvoji i primeni u bolnicama.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: