Kako da znate da je lubenica slatka i sočna?

Zivot i stil - Ponedeljak 08.07.2024 - 09:42

Prilikom kupovine lubenice mnogi su u dilemi koju da izaberu, odnosno nisu sigurni koja je lubenica zrela, slatka i sočna.

Foto: Shutterstock/Cherevko Stock Foto: Shutterstock/Cherevko Stock
Sedam znakova koji će vam pomoći da odaberete savršenu lubenicu.
 
Žuta tačka
 
Većina lubenica ima svetliju tačku na sebi, što ukazuje na to gde su ležale u polju. Ako je tačka žuta, čak i blago narandžasta, znak je da je lubenica zrela i slatka, a ako je tačka bela, ukus će biti manje intenzivan.
 
Sjaj
 
Iako izgledaju atraktivno, sjajne lubenice nisu dobar izbor jer nisu dovoljno zrele, pa samim tim nisu ni ukusne. Tek nakon što kora izgubi sjaj, lubenica je spremna za berbu.
 
Intenzivne pruge
 
Većina lubenica na domaćem tržištu ima prepoznatljive svetle i tamne pruge. Stručnjaci kažu da boja pruga takođe govori o zrelosti lubenice. Ako su zelene pruge intenzivne, a svetle žućkaste, to je dobar znak da je lubenica spremna za konzumaciju.
 
Mrlje
 
Ako lubenica ima mrlje, ne brinite. I to je dobar znak da je zaista zrela i ukusna. Te mrlje su otisak osušenih listova i peteljki na kojima je plod ležao dok je sazrevao.
 
Težina
 
Ako je lubenica teža nego što izgleda na prvi pogled, znači da je zrela i spremna za konzumaciju. Što je teža, to više vode i slatkoće sadrži.
 
Zvuk
 
Možda je najpopularniji način da se odredi zrelost lubenice kucanjem po površini. Ako ispušta zvuk, zrela je, ali ako je zvuk prigušen, mogli biste biti razočarani, kako izgledom tako i ukusom.
 
Forma
 
Lubenice pravilnog oblika su uvek bolji izbor od onih koje imaju određene izbočine i slične nepravilnosti koje ukazuju na to da su uzgajane na mestima gde nisu bile dovoljno izložene sunčevoj svetlosti, prenosi Večernji list.
Večernji list

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: