Kako napraviti pivo kod kuće VIDEO

Zivot i stil - Utorak 30.03.2021 - 12:50

Kako napraviti pivo kod kuće? Pravljenje domaćeg piva je veliko zadovoljstvo i izazov. I sasvim je u modi. Kad ga napravite moći ćete da se hvalite u društvu a možda počnete i da ga pravite u većim količinama, jer su mnogi upravo tako započinjali. Probali, pa im krenulo, pa im to postao posao.

Pravljenje domaćeg piva je veliko zadovoljstvo i izazov FOTO: Profimedia Pravljenje domaćeg piva je veliko zadovoljstvo i izazov FOTO: Profimedia
Danas se i kod nas na tržištu može kupiti opema za pravljenje piva ali to nije neophodno. Počnite od malog, nemojte odmah ulagati, mada oprema nije preskupa, jer ćete možda pivo napraviti samo par puta i odustati. A šta ćete onda sa opremom. Zato polako, ima vremena za ozbiljnije odluke. Dakle, možete da napravite domaće pivo od stvari koje imate kod kuće, piše Domino.
 
Kako napraviti pivo kod kuće
 
Veoma je važno, pre nego što počnete da apsolutno sve bude čisto i da blista. Da bude sterilno jer u suprotnom pivo može da pokupi mirise sa površna sa kojima dolazi u dodir pribor kao i neke opasne bakterije.
 
Naravno, pre nego što počnete sve pripremite da vam bude na dohvat ruke. Nabavite slad, hmelj, pivski kvasac i vodu. Naravno potreban je šporet i posude kako za kuvanje, tako i za odlaganje i onda flašice za pakovanje. Ako hoćete da sve izgleda baš, baš  profi napravite za flašice nalepnice i smislite ime za vaše pivo.
 
Dajemo proverenu količinu po receptu koji je odličan, ali vi možete za početak da ga smanjite.
 
U ovom isprobanom receptu potrebno je 5 kg slada, 40 grama hmelja, jedna kesica suvog kvasca i voda. Na jedan kilogram slada ide tri i po litre vode.
 
Važno je znati da ima više vrste slada a zavisno od njega dobijaju se i nijanse u pivu od boje do penušavosti. Može biti ječmeni ili pšenični. Naravno, eksperimentisaćete i ako je moguće razmenjivati ideje sa onima koji su napravili svoju pravu kombinaciju. Na internetu ima puno uputstava za pravljenje različitih vrsta piva što je vrlo korisno i izazovno.
 
U posudu na šporetu sipajte slad u vodu i neka se zagreje do ključanja zatim sklonite sa šporeta i ohladite do sobne temperature. Sadržaj procediti a onaj talog može se upotrebiti za kolače i pravljenje hleba.
 
Onda se ono što je proceđeno vrati u lonac i dodaje hmelj i to ne odjednom nego u nekoliko navrata i to sve mešajući da ne pokipi. Sve skupa ovaj deo postupka pravljenja piva traje jedan sat. Posle toga se opet procedi sadržaj.
 
Ostavite to po strani pa rastopite kvasac a dok čekate da on nadođe ohladite lonac sa sadržajem koji ste kuvali i to tako što ćete taj lonac staviti u veći sa hladnom vodom da bi bilo ohlađeno dok kvasac ne bude gotov.
 
Opet sve to procedite i to veoma pažljivo da se talog ne pomeša sa glavnom tekućinom. Sve sipajte u posudu u kojoj će odležati narednih dana i dobro zatvorite.
 
Neko u pivo stavlja džumbir, cimet, vanilu ali možda to nije neophodno za početak dok se ne uhodate a pitanje je volite li ove ukuse.
 
Neka odstoji nedelju dana na temperaturi do 22 stepena. Kada otvorite ne bi trebalo da bude mehurića što znači da je vrenje gotovo i da je vreme da svoje pivo sipate u flašice. Ali pre toga u pivo se dodaje šećer, U litar vode koja je prokuvana doda se 70 grama šećera.
 
Treba znati da na dnu posudu u kojoj je pivo odležalo ima taloga pa u flašice treba sipati pažljivo. Zatvorite flaše koje se čuvaju na sobnoj temperaturi do 22 stepena i to deset dana a onda u frižideru ili na podrumskoj temperaturi od 4 stepena.
 
I to je sve. Pivo je spremno za upotrebu. Nadajmo se da je ispalo kako treba a ako nije, sledeći put će biti bolje.
 

Domino, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: