Zivot i stil - Ponedeljak 29.01.2024 - 10:36
Povišen holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara te periferne arterijske bolesti. I zato je važno da se održava u granicama normale.
Foto: Shutterstock
Kada je pravilna ishrana u pitanju, kardiolozi tvrde da postoji sedam namirnica koje bismo trebalo da konzumiramo češće ako težimo smanjenju povišenog nivoa holesterola.
Ta hrana smanjuje lipoprotein niske gustoće (LDL ili „loš“ holesterol), a povećava lipoprotein visoke gustoće (HDL ili „dobar“ holesterol).
Zob i ječam
Zob i ječam često se jedu za doručak te sadrže posebnu vrstu vlakana, beta-glukane, koja se vežu za loš holesterol i olakšavaju organizmu da ga izbaci iz tela. Za zdravu količinu beta-glukana, važno je ciljati na 120 do 200 grama zobi ili ječma dnevno.
Masna riba
Losos i skuša prepuni su omega-3 masnih kiselina koje snižavaju nivo lošeg, a podižu nivo dobrog holesterola. Uključite masnu ribu u svoju ishranu barem dva puta nedeljno. Zdrava porcija je ona od oko 100 grama masne ribe.
Orašasti plodovi
Bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima, orašasti plodovi aktivno deluju na snižavanje lošeg holesterola. Bademi, orasi i pistaći su dobri jer sadrže antioksidanse koji imaju dodatne kardiovaskularne prednosti. Dnevna porcija orašastih plodova ne bi trebala da bude veća od 40 do 50 grama.
Maslinovo ulje
Glavna namirnica mediteranske ishrane sadrži mononezasićene masti koje mogu sniziti loš holesterol. Ciljajte na dve do tri kašičice maslinovog ulja dnevno.
Voće i povrće
Voće i povrće, kao što su borovnice i spanać, ne deluju samo kao šareni dodatak jelima, već su i bogati vlaknima, antioksidansima i biljnim sterolima. Ciljajte na pet porcija voća i povrća dnevno,
prenosi index.hr.
index.hr
Vrati se na kategoriju Zivot i stil
Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.
Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.