Kina ima auto-put samo za bicikle! VIDEO

Zivot i stil - Utorak 04.06.2019 - 11:31

Jedan od najvećih zagađivača na zemlji, Kina, iz dana u dan radi na tome da pobošlja kvalitet vazduha, podstiče ekološki saobraćaj i reciklažu. Neka od rešenja tamošnjih stručnjaka su prvi auto-put za bicikle, ili bolje rečeno bicikl-put, jestive slamčice za piće koje mogu da zamene plastične.

Put je dugačak 6,5 kilometara, a širok šest metara FOTO: IC Put je dugačak 6,5 kilometara, a širok šest metara FOTO: IC
Poznato je da Peking nije brdovit, pa je zato bicikl omiljeno prevozno sredstvo. Pekinžani su sada dobili prvi put za bicikle, kako bi se biciklistima olakšalo putovanje, smanjila gradska gužva i promovisao ekološki saobraćaj.
 
U oblasti Huilunguan na severu Pekinga živi skoro 12.000 ljudi koji svakog dana usred saobraćajnog špica putuju na posao u Šangdi, rastuću tehnološku i industrijsku zonu.
 
Putovanje im je sad ubrzano prvim putem napravljenim samo za bicikliste. Put je dugačak 6,5 kilometara, a širok šest metara. Svakog sata može da primi 1.000 do 1.200 biciklista.
 
„Ovaj deo puta prolazi kroz dve stanice podzemne železnice i takođe seče auto-put Peking-Tibet. Da smo ga izgradili na zemlji, bilo bi mnogo prelaza, koji osiguravaju bezbedan saobraćaj“, objasnio je Hu Jongli, zamenik direktora projektnog centra Pekinške gradske komisije za saobraćaj.
 
Bicikli mogu da se kreću maksimalnom brzinom od 20 kilometara na sat i to bez zaustavljanja, budući da nema semafora niti drugih prepreka. Postoji osam ulaza i izlaza sa puta. Onima koji putuju do posla između dva distrikta do sada je u proseku bilo potrebno 40 minuta metroom. Biciklistički put ubrzaće putovanje na dvadesetak minuta.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: