Kiselina u maslinama može pomoći kod gojaznosti i dijabetesa

Zivot i stil - Četvrtak 04.07.2024 - 12:18

Tim američkih naučnika otkrio je komponentu u maslinama za koju veruju da može pomoći u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa.

Foto: Pixabay / Ilustracija Foto: Pixabay / Ilustracija
Naučnici sa Univerziteta Virginia Tech sproveli su eksperimente na miševima koji su pokazali da elenolna kiselina iz maslina snižava šećer u krvi i čini se da pomaže u gubitku težine.
 
Pošto u maslinama nema dovoljno ove kiseline koja bi prirodno pomogla u borbi protiv pomenutih tegoba, naučnici veruju da bi njihovo istraživanje moglo „utrti put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi.“
 
„Promene životnog stila i mere javnog zdravlja imaju ograničen uticaj na rastuću prevalenciju gojaznosti, jednog od glavnih faktora rizika za dijabetes tipa 2“, rekao je vodeći istraživač Dongmin Liu, profesor na Odseku za ljudsku ishranu, hranu i vežbanje na Univerzitetu iz Virdžinije.
 
On ističe da su dostupni lekovi protiv gojaznosti neefikasni u održavanju gubitka težine, skupi i predstavljaju dugoročan rizik po zdravlje.
 
On i njegov tim, dodaje, rade na razvoju „bezbednijeg, jeftinijeg i višenamenskog leka koji bi sprečio pojavu metaboličkih poremećaja i dijabetesa tipa 2“.
 
Predstavljajući rezultate istraživanja na stručnoj konferenciji u Čikagu, Lui i njegove kolege su izjavili da je kod miševa koji su dobijali elenolnu kiselinu četiri do pet nedelja došlo do smanjenja gojaznosti za 10,7 odsto, dok su nivoi šećera u krvi i osetljivost na insulin pali na „uporedivo onima zdravih, mršavih miševa2.
 
Masline i maslinovo ulje su posebno bogati u mediteranskoj ishrani. Prema nedavno objavljenoj studiji sprovedenoj na 90.000 ljudi, maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom biljnim uljima i uljima od semena, sprečava kognitivni pad, prenosi HRT.
HRT

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: