Kolege o Simjanoviću: Njegova muzika obeležila je istoriju našeg filma

Zivot i stil - Ponedeljak 12.04.2021 - 12:43

Kolege se opraštaju od čuvenog kompozitora Zorana Simjanovića koji je juče preminuo u 75. godini od posledica koronavirusa.

Velikan domaće muzike FOTO: YouTube screenshot Velikan domaće muzike FOTO: YouTube screenshot
Sa Zoranom Simjanovićem sam uradio svaki sekund onoga što sam snimio i uradio u pozorištu i stvarno mi nije jasno kako ću dalje, rekao je za Nova.rs reditelj Goran Marković nakon vesti o smrti jednog od svojih najbližih saradnika.
 
„Zoran Simjanović napisao je stotine tema i prateće muzike za film, televiziju i pozorište. Ono što je kod njega najlepše je to što su sve njegove kompozicije sasvim različite“, ističe reditelj i profesor Goran Marković osvrćući se na ogroman opus koji je Simjanović ostavio za sobom.
 
„On je, na neki način, nastavljač dela Bojana Adamiča, nekada najboljeg jugoslovenskog filmskog kompozitora, koga je Simke već na pola svoje ogromne karijere daleko nadmašio, baš tom kameleonskom sposobnošću da uvek bude novi i da ničim ne podseća na sebe“, naveo je.
 
Marković i Simjanović saradnju su započeli su još 1977. godine kada je kompozitor potpisao muziku za film „Specijalno vaspitanje“, a ređali su se potom „Nacionalna klasa“, „Majstori majstori“, „Variola vera“, „Tajvanska kanasta“, „Već viđeno“, „Tito i ja“, „Urnebesna tragedija“, „Kordon“, „Turneja“, „Falsifikator“…
 
Zoran Simjanović je svojom muzikom obeležio istoriju jugoslovenskog i srpskog filma, rekao je za Nova.rs Dušan Kovačević, akademik i dramski pisac na vest o smrti kompozitora i profesora.
 
„Sa Zoranom sam sarađivao na filmu, u pozorištu, na televiziji… Radili smo dosta toga zajedno, počev od filma Maratonci trče počasni krug, preko Sabirnog centra, do Urnebesne tragedije“, seća se Kovačević.
 
Priča o beogradskoj popularnoj muzici je nezamisliva bez Zorana Simjanovića, kazao je Petar Peca Popović, muzički novinar i publicista, na vest o smrti kompozitora i profesora.
 
Zoran Simjanović bio je, kako podseća Peca Popović, originalni učesnik u osnivanju „Silueta“, druge beogradske grupe po nastanku.
 
„Ali, bio je i već vođa Elipsi i učestvovao u pobedi na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1966. godine, a kasnije je bio autor nebrojenih kompozicija za film koje su obeležile stvaralaštvo pogotovo praške rediteljske škole“, ocenjuje muzički novinar i publicista.
 
Kompozitor i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti bio je, kako naglašava Popović, jedan veliki autoritet u svome poslu, ali i dobitnik najvećih nagrada.
 
„Zoran Simjanović je čovek bez koga je svaka priča o beogradskoj popularnoj muzici nezamisliva. Bio je muzički školovan, ali se nije stideo da pripada onom žanru – rokenrolu, koji u početku nije imao ni ugled ni poštovanje. On je bio jedan od ključnih učesnika tog velikog puta od nepoštovanja do ugleda. Odlaskom Zorana Simjanovića beogradska muzička scena više nikada ne može biti ista“, zaključak je Pece Popovića.
Nova.rs, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: